Tutkijat arvioivat, että Kaj Turusen loikkaus sinisistä kokoomukseen saattaa olla vasta alkua. Teon johdosta siniset ovat todenneet hallitusluottamuksen heikentyneen.

Tutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta pitää sinisten reaktiota loogisena. Turunen kertoi tiedotteessaan keskustelleensa aikeistaan kokoomuksen varapuheenjohtajan Janne Sankelon kanssa jo helmikuussa.

– Turusen kannalta ymmärrän, että loikkaa kannattaa perustella pidemmällä harkinnalla ja pohdinnalla, mutta hallitusyhteistyön kannalta tämän esilletuominen ja korostaminen ei liene se paras vaihtoehto, kuten sinisten kommentit ovat jo osoittaneet, tutkija Karimäki twiittaa.

Karimäki kommentoikin Lännen Medialle yllättyneensä ennen kaikkea tämänpäiväisen loikkausuutisen ajankohdasta. Hän uskoo, että loikkaajia voi ilmaantua lisää eduskuntavaalien lähestyessä, mutta arvelee, että ei kuitenkaan ennen sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä. Äänestyksen odotetaan olevan kesäkuussa.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma puolestaan pohtii, tarjoaako kokoomuksen aatteellinen pohja jotain, mitä siniset eivät.

–Vai oliko kyseessä sittenkin strateginen siirto vuosi ennen vaaleja? Vuorelma twiittaa.

Poliittisen talouden tutkijan Antti Ronkaisen mukaan ”joukkopako sinisistä on alkanut”. Hän arvelee, että siniset voivat hajota keskustaan ja kokoomukseen, jolloin hallitus pysyisi kasassa.

– Tuskin haluavat ennenaikaisia vaaleja? Ronkainen pohtii Twitterissä.

– Olisi kyllä koomista, jos osa sinisiä loikkaisi hallituspuolueisiin, osa lähtisi oppositioon, oppositiossa olisi uudet ja vanhat perussuomalaiset ja RKP/KD pitäisi hallituksen pystyssä.

Ronkainen muistuttaa, että myös siniset loikkasivat kesällä perussuomalaisista täysin yllättäen.

–Kyse luottamuspulassa siitä, että Turunen tai Orpo eivät olleet viestineet sinisten suuntaan loikasta mitään edes tänä aamuna. Toisaalta eipä splittaavat sinisetkään kertoneet loikasta mitään perussuomalaisten silloiselle ryhmyrille Kankaanniemelle.

Myös politiikan tutkija Erkka Railo arvelee Twitterissä, että Turunen ”teki vain sen, josta suuri osa sinisten ryhmästä oli muutenkin haaveillut”.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Loikkari Kaj Turuselle löytyi ammottava markkinarako

Sampo Terho haukkuu kokoomuksen ”likaisen” pelin – Siniset väläyttää vaikeuksia sotelle ja hallitukselle

Sinisten kansanedustaja: Näinkö paljon kokoomus pelkää Hjallis Harkimoa?