Uskontojen välistä vuoropuhelua on toivottu laajasti Suomessa.

- Maailmalla muslimit ja kristityt ovat jo usean vuoden ajan etsineet yhtymäkohtia uskoissa, jotta rauhallinen rinnakkaiselo olisi mahdollista. Suomessa nämä keskustelut on aloitettu, mutta ne ovat vielä alkuvaiheessa, kertoo Suomen katolisen hiippakunnan asiainhoitaja Teemu Sippo.

Teemu Sippo korjaa käsitystä, että näillä keskusteluilla olisi jotakin tekemistä perinteisen ekumenian kanssa.

- Ekumenia, ykseyspyrkimys, on mahdollista vain kristittyjen kesken. Keskustelut erityisesti muslimien ja kristittyjen välillä ovat syntyneet tarpeesta keskinäiseen ymmärtämiseen ja antaa islamista oikea kuva. Tiedän, että Suomessa asuvat muslimit ovat kovin pahoillaan siitä, että heidät leimataan terroristeiksi.

Presidentti Tarja Halonen teki aloitteen yhteydenpidosta uskontojen välillä Suomessa sen jälkeen kun syyskuun 11. päivän terrori-iskut olivat tapahtuneet.

- Halonen otti myöhemmin myös vahvasti kantaa Tanskassa ilmestyneisiin kohua herättäneisiin Muhammed-pilakuviin. Halonen sanoi, ettei ollut oikein pilkata kenenkään uskoa, kertoo Sippo.

Teemu Sippo kertoo kuinka paljon yhteistä löytyy islamista ja kristinuskosta kun asiaa tarkemmin tutkitaan.

- Meillä on Raamattumme, heillä Koraaninsa. Koraanissa mainitaan muun muassa neitsyt Maria ja uskontoon kuuluu yksijumalaisuus ja profeetallisuus. Tosiasiassa islam on saanut paljon meiltä ja juutalaisuudesta. Viimeksi mainittu on lähempänä kristillisyyttä kuin yleisesti ajatellaan. Juutalaisethan ovat olleet hyvinkin suuressa roolissa kristinuskossa aina ja meitä yhdistää Raamatun Vanha testamentti.

Sippo korjaa samalla myös sen väärinkäsityksen, että tyttöjen ympärileikkaus olisi vaadittu toimenpide Koraanissa.

- Mielestäni se on hyvin vastenmielinen toimenpide eikä mitenkään kuulu uskonnon piiriin, kertoo Sippo.

Miksi rinnakkaiselo on sitten muodostunut niin vaikeaksi?

Vaikeudet islamin ja kristinuskon lähentymisestä johtuvat Sipon mielestä ensinnä keskinäisestä tietämättömyydestä mutta myös tiukasta ehdottomuudesta, joka joissakin islamin suunnissa on ilmeinen.

- Kristityt tutkivat omaa pyhää kirjaansa Raamattua välillä hyvinkin kriittisesti ja tulkitsevat sitä jatkuvasti uudelleen. Koraanin kanssa näin ei ole. Muslimille Koraani on sana sanalta ainoa totuus. Tämä tietysti vaikeuttaa keskustelujakin.

Edistystä kuitenkin tapahtuu jatkuvasti.

- Töölössä Apollonkadulla sijaitsevassa islamilaisessa keskuksessa pidimme uskontojen johtajien viime tapaamisen. Paikalla olivat Suomen ekumeenisen neuvoston edustaja, luterilaisen, ortodoksisen ja katolisen kirkon johtajat samoin juutalaisen ja islamilaisten seurakuntien edustajat. Se oli hyvin rakentava ja miellyttävä tapaaminen.

Teemu Sippo kertoo, että tie rauhaisaan rinnakkaiseloon koko maailmaa ajatellen on pitkä, mutta pienin askelin päästään koko ajan eteenpäin.

- Suomessa tekeillä on muun muassa kolmen uskonnon, juutalaisen, islamilaisen ja kristinuskon vuosikalenteri eri pyhineen, jota toivotaan hankittavan laajasti esim. kouluihin. Lisäksi suunnitteilla on lasten vuosi.

Sippo ei monien muiden tavoin huomioi muslimien pukeutumista tai huivin käyttöä.

- Olen matkoillani nähnyt niin monia muslimeja, ettei se minua häiritse. Käveleehän kadulla muutenkin varsin monenlaisiin vaatteisiin sonnustautuneita ihmisiä. Tosin, se on hieman hämmentävää jos kaikki muu peitetään kuin silmät, sanoo Sippo ja toteaa, että saavat muutkin ihmettelystä osansa.

- Tapasin tässä toimittajan, jota kummastuttivat Paavin punaiset nahkakengät. Ei ole minusta kovin suuri juttu, hän naurahtaa.

Suomen katolinen hiippakunta odottaa parhaillaan uuden piispan valintaa. Sippo on ollut vahvasti esillä ehdokkaana virkaan.