Paikallinen journalistiyhdistys haluaisi vaihtaa Liperissä sijaitsevan, omistamansa Neekerisaaren nimen Uutiseksi. Nimenvaihdoksen tielle on asettunut Kotimaisten kielten keskus Kotus, Journalisti-lehti kertoo.

Neekerisaaren nimen selittää toimittajista aiemmin käytetty nimitys ”lehtineekeri”. Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys haluaisi eroon loukkaavaksi kokemastaan nimestä.

Yhdistys ehdotti nimen muuttamista Maanmittauslaitokselle, joka vaihtaa karttapaikkojen nimiä vain, jos Kotus hyväksyy vaihdon lausunnossaan. Journalistiyhdistyksen yllätykseksi Kotus, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluva virasto, ei puolla nimenmuutosta.

”Vaikka aika on toinen ja sanaa neekeri käytetään nykyään halventavassa sävyssä, käytössä olevaa paikannimeä ei poisteta kartasta siitä syystä, että nimi koetaan epämiellyttäväksi”, Kotuksen lausunnossa todetaan Journalisti-lehden mukaan.

Kotuksen mukaan nykyisen nimen säilymistä peruskartassa tukee muun muassa se, että Neekerisaaresta on arkistotieto saaren nimenä vuodelta 1973.

”Nimen säilymistä tukee myös se, että puhelutietojen perusteella Neekerisaari tunnetaan edelleen saaren nimenä.”

Kotuksen mukaan perinteiset paikannimet ovat ”lähtökohtaisesti samanarvoisia riippumatta niiden taustasta”.

”Ymmärrän hyvin, että tapaus on hankala, mutta tärkein kriteeri on se, mitä nimeä paikkakunnalla käytetään. Nimet ovat yhteistä omaisuutta. Jos nimen haluaisi muuttaa, se pitäisi varmaankin niin sanotusti nimestää uudestaan, eli kysellä paikkakuntalaisilta, mitä nimeä saaresta nykyisin käytetään”, erityisasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist Kotuksesta kertoo lehdelle.

Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys aikoo jatkaa yrityksiään muuttaa saarensa nimi. Yhdistyksen omistaman lomakiinteistön nimi on jo muutettu Uutiseksi.

Nimikiista. Neekerisaari sijaitsee Joensuusta etelään.Kuva: Google Maps