Julkisen sanan neuvosto JSN on Yleisradio-päätöstensä yhteydessä antanut erillisen lausunnon pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toiminnasta.

Neuvosto arvioi, että pääministerin toiminta muistuttaa painostusta ja on siten omiaan rajoittamaan sananvapautta Suomessa. Sipilä lähetti Ylen marraskuisen Terrafame-uutisen julkaisun jälkeen suoraan Ylen päätoimittajalle useita tekstiviestejä, joissa muun muassa arvosteltiin Ylen aihevalintaa. Hän lähestyi myös jutun tehnyttä toimittajaa sähköpostiviestien tulvan muodossa.

JSN:n mukaan vallankäyttäjillä on muiden kansalaisten kanssa yhtäläinen oikeus antaa palautetta ja vaatia oikaisuja silloin, kun heihin kohdistuu erittäin kielteistä julkisuutta. Marraskuun yhteenotossa Sipilä kuitenkin ylitti tavanomaiset rajat.

– Tässä tapauksessa pääministerin lähettämien viestien määrää ja sävyä voi kuitenkin pitää niin poikkeuksellisena, että viestit on mahdollista tulkita painostusyritykseksi, JSN katsoo.

JSN huomauttaa lisäksi, että pääministeri kieltäytyi kahden päivän ajan kommentoimasta Ylelle yhteyttään Katera Steeliin. Myös tällainen toiminta, joka JSN:n mukaan on huolestuttavasti lisääntynyt, voi neuvoston mielestä rajoittaa sananvapautta.

– Neuvosto on huolestuneena pannut merkille, että tämän tyyppinen sananvapautta rajoittava toiminta on yleistynyt. Ministeritasoisetkin poliitikot ovat alkaneet valikoida tiedotusvälineitä antamalla haastatteluja ja lausuntoja vain tiedotusvälineille, joiden julkaisema journalismi on miellyttänyt heitä. Neuvosto korostaa, että tällainen on demokratiaa rapauttavaa tiedonvälityksen rajoittamista, JSN toteaa.

Neuvosto katsoo, että ”yhteiskunnan faktapohjaisuuden turvaaminen ja informaatiovaikuttamisen torjuminen ovat suomalaisen yhteiskunnan suurimpia haasteita”.

– Neuvosto toivoo, että vallankäyttäjät ymmärtäisivät tämän eivätkä toiminnallaan turhaan vahingoittaisi vastuullisesti toimivan faktapohjaisen journalismin toimintaedellytyksiä.

Lue lisää:

JSN: Yle taipui pääministeri Sipilän painostukseen – teki ”useita poikkeuksellisia ratkaisuja”

Atte Jääskeläinen langettavasta: ”En aio erota”