Euroopan unionin 27 valtion ja hallitusten päämiehet kokoontuivat Roomaan lauantaina juhlistamaan Rooman sopimusten allekirjoituksen 60-vuotispäivää. Juhlallisuuksien yhteydessä päämiehet ja EU:n toimielinten edustajat allekirjoittivat yhteisen julistuksen EU:n tulevaisuudesta. Suomea tilaisuudessa edusti pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Rooman julistus tuo esiin EU:n arvoja, saavutuksia ja haasteita. Se korostaa unionin yhtenäisyyttä ja kansalaisten huoliin vastaamista. Julistuksessa asetetaan seuraavan kymmenen vuoden tavoitteeksi EU, joka on turvallinen, vauras ja kilpailukykyinen. Unionin tavoitteena on myös olla sosiaalisesti vastuullinen sekä kyvykäs toimimaan merkittävässä roolissa maailmassa.

–Euroopan unionilla on tänään vastassaan sekä maailmanlaajuisesti että eurooppalaisittain ennennäkemättömiä haasteita: alueelliset konfliktit, terrorismi, kasvavat muuttopaineet, protektionismi sekä sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus. Vakaa päätöksemme on vastata yhdessä nopeasti muuttuviin maailmanpoliittisiin haasteisiin ja tarjota kansalaisillemme sekä turvallisuutta että uusia mahdollisuuksia, julistuksessa sanotaan.

Pääministeri Juha Sipilä sanoo julistuksen heijastavan hyvin Suomen näkemyksiä.

–Keskeisin viesti on unionin yhtenäisyys. Yhdessä voimme parhaiten vastata ajankohtaisiin haasteisiin, luoda kasvua ja vakautta yhteisiä etuja ja arvoja edistäen.

Sipilän mukaan myös viittaukset eritahtisuuteen vastaavat Suomen näkemyksiä.

–Yhdessä toimiminen on ensisijaista, mutta tarvittaessa voidaan edetä eri tahtia, kunhan se tapahtuu perussopimusten mukaisesti ja on avointa kaikille. Kokemuksemme EU:sta on, että unionissa on parempi osallistua toimintoihin kuin jäädä niiden ulkopuolelle. Suomi on mukana kaikissa eritahtisuuden tämänhetkisissä muodoissa. Ajankohtainen yhteistyön vahvistamisalue on puolustus, jossa Suomi on aktiivisesti mukana. Käytäntö on osoittanut, että tämä on paras tapa vaikuttaa, Sipilä kommentoi.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan EU-päämiehet nostivat juuri puolustuksen ykkösprioriteetiksi. Roomassa nostettiin esiin erityisesti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin huomautukset EU:n puolustusmäärärahoista.

–Me haluamme voimakkaamman Euroopan, mikä tarkoittaa sitä, että meidän on tehtävä enemmän yhteistyötä puolustuksessa, Saksan liittokansleri Angela Merkel linjasi toimittajille.

Italian pääministeri Paolo Gentiloni uskoo koko EU:n yhteisen puolustuksen olevan mahdollinen.

–Uskon, että se on saavutettavissa.

Roomassa on juhallisuuksien vuoksi äärimmäiset tiukat turvatoimet. Italialaismedian mukaan Rooman keskusta ja myös ilmatila Rooman yllä ovat suljettuja sunnuntain vastaiseen yöhön asti.

Lue myös: EU:ta juhlitaan äärimmäisten turvatoimien alla: ”Meillä on vastassamme uhka”