Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoo Uudelle Suomelle, että ulkoministeri Timo Soinin luottamusäänestyksessä sekoitettiin asioita. Hänen mukaansa hallitus voi nyt hyvin jatkaa eteenpäin.

Soini sai äänestyksessä luottamuksen selvin luvuin noin tunti sitten. Oppositiopuolueet sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp esittivät Soinille epäluottamuslausetta tämän abortinvastaisten kannanottojen takia. He katsoivat Soinin toimineen toistuvasti ”naisten oikeuksia ja Suomen ulkopoliittista linjaa vastaan”.

Miten hallitus voi nyt jatkaa tästä, pääministeri Sipilä?

”Hyvin voi jatkaa tietenkin tästä, mutta ymmärrän hyvin, että tällaiseen arvopohjaiseen kysymykseen liittyy tunteita ja monenlaisia ajatuksia. Helposti se asetelma tässä äänestyksessä tulee myöskin aseteltua vääräksi. Tässähän ei äänestetty abortista. Ei äänestetty tyttöjen ja naisten asemasta”, Sipilä sanoo Uudelle Suomelle.

”Tässä äänestettiin ministerin luottamuksesta ja sitä kautta koko hallituksen luottamuksesta.”

Sipilän mielestä ajattelua helpottaa, jos erottaa toisistaan nämä kaksi eri asiaa, eli abortin ja ministerin luottamuksen. Kokoomuksen kansanedustajat Saara-Sofia Sirén, Jaana Pelkonen ja Lenita Toivakka protestoivat äänestyksessä pidättäytymällä äänestämästä, vaikka he olivat paikalla. He ovat kertoneet kokeneensa painostusta ennen äänestystä. Sipilä ei tällaista tunnista.

”En tunnista painostusta, enkä tiedä tietenkään, kun olin vielä eilen EU-matkalla. En tiedä, mitä täällä on tarkalleen ottaen ryhmissä keskustelu, mutta asetelmahan on hyvin selkeä, kun pistetään nämä keskustelussa olevat asiat omaan koreihinsa, koska niihinhän ei tosiaan mitään muutosta olla tekemässä, eikä Suomen linja tai hallituksen linja ole näissä muuttunut, eikä mitään tarvetta ole tunnistettu niiden muuttamiseen. Silloin äänestetään hallituksen ja ministerin luottamuksesta.”

Sirén on arvostellut asetelmaa myös siitä, että Soinille sallitaan mielipiteenvapaus aborttikantoihinsa, mutta kokoomuksen naiskansanedustajille ei anneta, vaikka heille äänestys oli vaikea aborttikysymyksen takia. Sipilä on eri mieltä.

”Mielipiteen vapaus itse kysymyksestä on kaikilla myöskin kokoomuksen kansanedustajilla ja keskustan kansanedustajilla. Jokainen voi tuoda sen selkeästi esille. Nämä asiat on nyt taitavasti sekoitettu sillä tavalla, että tässä äänestettäisiin abortista tai naisten oikeuksista. Näin ei todellakaan ollut, vaan äänestettiin ministerin luottamuksesta ja sitä kautta hallituksen luottamuksesta.”