Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) avaa sijoituksiaan ja omistuksiaan perjantai-iltana kirjoittamassaan blogissa. Hän korostaa, ettei suoria osakeomistuksia ole edes paljon puhutuissa vakuutussäästöissä.

–Kuten olen moneen kertaa todennut, en omista yritysten osakkeita. Suoria osakeomistuksia ei ole myöskään vakuutussäästöissäni, jotka tein alunperin jo noin 20 vuotta sitten. Niissä ei ole koskaan ollutkaan suoria osakesijoituksia. Myös eläkesäästämisen aloitin jo viime vuosituhannella. Mitään osakeomistusta ei siten ole myöskään ”piilotettuna” mihinkään. Kun en omista osakkeita, en saa osinkoja. Kun en saa osinkoja, en voi maksaa osinkoverojakaan. Kun en omista osakkeita, omistukseni eivät aiheuta esteellisyyttä yrityksiä koskevaan valtion päätöksentekoon, Sipilä kirjoittaa.

Hän mainitsee erikseen julkisuudessa esiintyvät väitteet, joiden mukaan pääministeri ei maksa osingoistaan veroja eikä ilmoita kaikkia tulojaan verottajalle. Julkisuudessa on puhuttu myös siitä, että Sipilä olisi piilottanut aikaisemmin omistamiaan osakkeita vakuutuskuoriin.

–Mikään näistä väitteistä ei pidä paikkaansa. Minulla ei ole osinkotuloja, koska minulla ei ole suoria osakeomistuksia, ei suoraan eikä ”piilotettuna”. Useilla suomalaisilla on rahasto-osuuksia. Niin minullakin, Sipilä vastaa.

–Kun tulin politiikkaan vuonna 2011, minulle oli ehdottoman tärkeää varmistaa luottamus riippumattomuuteeni päättäjänä. Tämän vuoksi luovuin yritysten osakkeiden omistuksesta vuonna 2013 ja sittemmin myös viimeisistä yritysten hallitustehtävistä, jotta ne eivät aiheuttaisi minulle esteellisyyttä poliittisessa päätöksenteossa, hän jatkaa.

Sipilä avaa blogissaan rahoitussijoituksiaan. Hänellä on eläkesijoitus, joka koostuu kolmesta Nordean rahastosta. Lisäksi Sipilällä on Nordean säästöhenkivakuutus koostuu takuusäästöstä, eikä sisällä siis osakerahastoja. Lisäksi pääministeillä on sijoituksia Nordea Capital Private -tuottokorissa ja OP kasvutuottotilillä.

Muun muassa oppositiopuolue Vasemmistoliitto on vaatinut Sipilää avaamaan vakuutuskuortensa sisällön sekä muut mahdollisesti piilossa olevat omistuksensa.

Lue lisää niin sanotuista vakuutuskuorista: Tämä Juha Sipilän ilmoitus kuohuttaa taas – Seura: Näin pääministeri kätki miljoonansa

Sipilän sijoitukset nousivat puheenaiheeksi viime kuussa, kun hallitus lupasi valtion kriisiyhtiö Terrafamelle 100 miljoonaa euroa lisätukea. Tuki saattaa välillisesti hyödyttää Terrafamelle laitteita toimittavaa Kateraa, jossa Sipilä on ollut takavuosina välillisesti omistuksen kautta mukana, ja joka on yhä hänen sukulaistensa käsissä.

Lue myös: Näin eduskuntaan juuri valittu Juha Sipilä meni sisään kohuyhtiöön – panos 30 000€