Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi kilpailukykysopimusta eli kikyä tuoreessa pamflettikirjassaan ”Koko Suomen taajuudella”.

Sipilä myöntää olleensa liian sinisilmäinen, eikä prosessi ollut hänen mielestään onnistunut.

”Ilman kilpailukykysopimusta Suomen työllisyystilanne ei olisi nyt hallituksen asettamassa tavoitteessa. Olen käynyt sopimuksen yksityiskohtia läpi muun muassa [Ranskan presidentti Emmanuel] Macronin kanssa. Hän ja EU:n komission puheenjohtaja [Jean-Claude] Juncker ihmettelivät, miten tämä on ollut mahdollista. No, ei se prosessi mennyt niin kuin piti. Sitä piti hengissä vain hallituksen päättäväisyys asiassa. Jouduin panemaan itseni likoon asian eteen paljon syvemmälle, mitä olin ajatellut ja tietysti kannan siitä syntynyttä kielteistä poliittista taakkaa edelleenkin. Vapaaehtoisesti neuvottelemalla seinä tuli monta kertaa vastaan”, Sipilä kirjoittaa kirjassaan.

Sipilä nostaa esiin myös unohdetun avauksensa johtajien palkkojen leikkaamisista. Sipilä sanoi kesäkuussa 2015 olevansa valmis leikkaamaan omaa palkkiotaan, jos yritysjohtajat lähtevät mukaan talkoisiin. Sipilän palkkio oli tuolla hetkellä 11 742 euroa kuukaudessa. Tällä hetkellä pääministerin palkkio on 11 142,33 euroa kuukaudessa. Pääministerin palkkio on veronalaista tuloa.

LUE LISÄÄ:

Sipilä lupasi leikata 11 742 euroaan – EK piti heti palaverin

Sipilän 11 742 €/kk -avaus: ”Minulla on sähköposti täynnä”

”Prosessista jäi puuttumaan myös elinkeinoelämän oman esimerkin näyttäminen. Lisäksi mukaan lähteneiden motiivit kyseenalaistettiin. Tunnustan, että olin liian sinisilmäinen. Minulla ei ollut riittävästi poliittista kokemusta. Oulussa kaikkien osallistuminen olisi ollut itsestään selvyys”, Sipilä kirjoittaa.

Hän jatkaa, että toisaalta ilman ”pohjatonta luottamusta ihmisiin ja sinisilmäisyyttä hanke tuskin olisi toteutunut”.

Sipilän mukaan iso kysymys on, miten vastaavia päätöksiä tulevaisuudessa tehdään.

”Toivotaan, että seuraavatkin hallitukset jaksavat uudistaa Suomea niin, että sisäisen devalvaation tarvetta ei synny. Ei taida vastaava ihan lähitulevaisuudessa onnistua. Kiky-sopimus oli kuitenkin enemmän kuin tarpeellinen Suomen palautumiselle hyvin työllisyyden ja kasvun uralle”, Sipilä kirjoittaa.

Kiky-keskustelu on jälleen ajankohtainen, sillä nyt väännetään siitä, onko kiky pysyvä vai väliaikainen ratkaisu.

LUE LISÄÄ:

Juha Sipilän kiky-lausunto hämmästyttää: ”Tulee iso myrsky”

Nyt alkaa yli 50 000 palkansaajaa koskeva kiky-vääntö – Ay-liitto varautuu jo täystörmäykseen