Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on pitänyt linjapuheensa keskustan puoluekokouksessa. Sipilä nosti esiin ongelman, jota hän luonnehtii valtavaksi ja jonka ratkaisemista hän peräänkuuluttaa.

Sipilä kertoo havahtuneensa sisäministeriön tuoreeseen selvitykseen turvallisuuden toteutumisesta.

-Meillä on kansakunnan kokoinen, syvälle pesiytynyt ongelma, joka pitää ratkaista. Vaikenemisen aika on ohi. Parisuhteessa olleista naisista lähes kolmannes on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin käyttämää väkivaltaa. Moni elää pelon varjossa, Sipilä sanoi puheessaan.

-Suomessa naiset kohtaavat lähisuhdeväkivaltaa toiseksi eniten kaikista EU-maista. Yläkouluikäisistä tytöistä joka kolmas on kokenut viimeisen vuoden aikana seksuaalista häirintää. Mikä meitä suomalaisia vaivaa? Henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ei tarvitse sietää. Seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan tapauksista poliisille ilmoitetaan vain noin 20 prosenttia. Sen on muututtava.

Sipilä totesi hallituksen kasvattaneen turvakotipaikkojen määrää.

-Olemme avanneet surullisen suosituksi tulleen puhelinlinjan lähisuhdeväkivallan uhreille. Teimme merkittävän muutoksen kieltämällä lasten kuritusväkivallan 80-luvulla. Se toi mukanaan valtavan asennemuutoksen. Nyt tarvitaan samaa. Turvallisessa maassa koti ei voi olla vaarallinen paikka.

Sipilältä osattiin odottaa niin sanottua uutta kakkaraa, jonka hän paljastikin puheensa alkupuolella. Kyseessä on luottamuksen apila, johon Sipilä on koonnut neljä teemaa: osaava kasvu, huolenpito, realistinen vehreys ja vastuunkanto.

Sipilä sai muutamatkin raikuvat aplodit puheensa aikana ja sen lopuksi. Hänen kannatuksensa tuntuu olevan vankkaa, vaikka hallituksen toteuttamat leikkaukset ovat koetelleet myös keskustalaisia.

Lue tarkemmin Sipilän linjauksista: Tällaiseen hallitukseen keskusta ei lähde – Juha Sipilä linjasi kynnyksiä ensi vaalikaudelle