Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo blogissaan, että Suomi maksaa valtionvelkaa pois nyt ensimmäisen kerran sitten vuoden 2008.

”Saimme kuluneella viikolla hyvän tiedon. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 Suomi maksaa velkaa pois. Velkaa lyhennetään liki miljardi euroa. Vaikka sattumaakin mahtuu mukaan, isossa kuvassa nopean velkaantumisen kääntyminen velan vähenemiseksi on harjoitetun talouspolitiikan ansiota”, pääministeri kirjoittaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että valtionkonttorin ei tarvitse nostaa loppuvuodelle kaavailtua 2,2 miljardin euron lainaerää.

”Valtaosa eli 1,4 miljardia selittyy sillä, että valtion tulojen ja menojen kehitys on ollut sen verran arvioitua suotuisampaa. Sitä varmasti selittää osaltaan talouden myönteinen vire ja työllisyyden kasvu, jota hallitus on päätöksillään tukenut”, Orpo sanoo.

Suomi on tähän asti joutunut ottamaan vuosittain miljardeja euroa lisävelkaa finanssikriisin puhkeamisen jälkeen. Valtionvelan määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2008.

Juha Sipilä toteaa, että istuvan hallituksen aloittaessa vuonna 2015 komission väliintulon riski oli todellinen Suomen taloustilanteen vuoksi.

”Suomen talouden luvut olivat huolestuttavia tilanteessa, jossa Saksassa ja Ruotsissa kasvu oli jo hyvää ja alijäämät hallinnassa.”

Seuraava hallitus pääsee Sipilän mukaan aloittamaan aivan erilaisesta tilanteesta kuin nykyinen hallitus aikanaan aloitti.

”Oppositiolle tilanne on herkullinen. Se haukkuu hallituksen kipeät talouspäätökset, mutta jakaa samalla sujuvasti menemään hallituksen politiikan ansiosta syntyneen työn ja kasvun hedelmät.”

Petteri Orpo kommentoi aihetta myös Twitterissä huomauttamalla, että tahti Suomen uudistamiseksi ei saa hidastua. Valtiovarainministerin mukaan Suomessa tarvitaan reilumpaa verotusta, kannustavampaa sosiaaliturvaa ja parempaa työelämää.

”Väliaikainen käänne on psykologisesti merkittävä asia. Iloitaan siitä, mutta tahti Suomen uudistamiseksi ei saa hidastua. Tarvitaan reilumpi verotus, kannustavampi sosiaaliturva, parempi työelämä.”

Lue myös:

”Erityisen huolestuttava vientiluku” – Ekonomisti: Suomen uudet talousluvut ”aika ikävää luettavaa”

Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli – Ekonomisti: ”Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä”