Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvioi, että perussuomalaisten puheenjohtajiston vaihdos on ainutlaatuinen Suomen poliittisessa historiassa. Hän tyrmäsi spekulaatiot uusista eduskuntavaaleista.

–Kyllä tässä selvä prosessi on, miten mennään eteenpäin. Aina, kun hallituspuolueen puheenjohtaja vaihtuu, käydään keskustelu tilanteesta. Hallitusohjelmaan ei ole kirjoitettu kaikkea, joten pitää käydä keskustelua arvoista. Niiden pohjalta tehdään päätöksiä, Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla.

–Oma kalenteri on putsattu kolmeksi päiväksi. Asiat käydään nyt huolellisesti läpi. Tämä on suomalaisessa poliittisessa historiassa ainutlaatuista, koko puolueen johto vaihtui kerralla. Se tarkoittaa sitä, että puolueen linjaan tulee muutoksia, hän jatkoi.

Åbo Akademin valtiotieteiden professori Kimmo Grönlund pitää Sipilän hallituksen kaatumista varmana perussuomalaisten puoluekokouksen valintojen jälkeen. Myös uusia vaaleja on väläytelty, mutta Sipilä tyrmäsi tämän.

–Ei nyt kannata uusista vaaleista puhua, kyllä tähän ratkaisu haetaan.

Sipilä kertoi keskustelleensa perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa heti lauantaina.

–Olen yhden keskustelun Halla-ahon kanssa jo käynyt ja varmaan illalla keskustelemme uudelleen. Huomenna on johtopäätösten aika, hän linjasi.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat keskustelemaan jatkosta huomenna maanantaina.

–Kuulen tänään vielä asiantuntijoita ja meillä on ministeriryhmä ja puoluevaltuusto koolla. Jos käy niin, että jatkon edellytyksiä perussuomalaisten kanssa ei ole, tätäkin skenaariota arvioidaan ja askelmerkkejä käydään, Sipilä kertoi.

Hän korosti hallitusohjelman merkitystä ja linjasi tiukasti, ettei sitä olla muuttamassa.

–Hallitusohjelman vastainen kurvi ei tule kysymykseen. Hallitusohjelmassa on linjattu maahanmuuttopoliittiset ja Eurooppa-linjaukset. Tämmöset kysymykset Euroopan uniosta tai euroalueesta eroamisesta eivät tule kysymykseen tällä hallituskaudella. Se on selvää, että hallitusohjelmasta ei tingitä; ei mennä maahanmuuttokriittisempään tai eurokriittisempään linjaan.

Sipilä kertoi ”katsoneensa läpi sormien” Sampo Terhon puheenjohtajakampanjansa aikana ilmaisemia kantoja Suomen euroerosta. Jatkossa tällainen ei pääministerin mukaan kuitenkaan käy.

–On selvä asia, että ministerien kaikissa lausunnoissa täytyy pysyä hallitusohjelman takana.

Sipilä mainitsi arvoista puhuessaan erityisesti maahanmuuttokysymykset, joissa Jussi Halla-aholla on tunnetusti tiukka linja.

–Kyllähän maahanmuuttoon suhtautuminen, sotaa pakeneviin ihmisiin suhtautuminen, se lähtee ihmisyyden käsityksestä ja edustamassani puolueessa tämä on kirjattu erikseen. Itse suhtaudun niin, että sotaa pakenevaa ihmistä autetaan. Tunnusta myös sen, että maahanmuuttoaallossa oli liikkeellä ihmisiä, joilla ei ollut puhtaita jauhoja pussissaan. Mutta silloin, kun ihminen pakenee sotaa, meidän pitää länsimaisessa yhteiskunnassa löytää keino auttaa heitä, Sipilä totesi.

Hän korosti samalla, että ”minkäänlaista rasismia” ei hallituksessa tulla sallimaan.

Hän otti kantaa myös siihen, että perussuomalaisten ministeriryhmä saattaa muuttua. Jussi Halla-aho sanoi lauantaina, että puolueen ministerien kierrätykselle on perusteita ja vihjaa, että hänellä on mielessään nimiä uusiksi perussuomalaisiksi ministereiksi. Halla-aho toisti jälleen myös toiveensa siitä, että entinen puolueen puheenjohtaja Timo Soini astuisi syrjään ulkoministerin tehtävästä.

–Ministeriniminä ei voi olla kuka tahansa, Sipilä kommentoi.

Sipilä kertoi keskustelleensa tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa jo lauantaina.

–Pidän presidentin informoituna tilanteesta. Ehkä ei ole sopivaa kertoa näistä keskusteluista enempää.

Jussi Halla-aho pitää linjapuheensa tänään sunnuntaina iltapäivällä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö järjestää lähes samaan aikaan Kultaranta-keskusteluihin liittyvän tiedotustilaisuuden.

Lue lisää:

Nyt se sanottiin suoraan: ”Hallitus kaatuu - ei eväitä edes yritykseen”

Petteri Orpo hallituksen tilanteesta: ”Olisi hyvä saada päätöksiä ensi viikolla”

Perussuomalaisista pian uusia ministereitä? – Halla-aho: ”Mielessä saattaa olla vaikka mitä nimiä”