Islamin uskon vahvempi läsnäolo haastaa Eurooppaa ja suomalaisia, arvioi Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hänen mukaansa uskonnon harjoittamisen läpinäkyvyyttä tulisi parantaa, mutta Suomessakin pitää kehittää uskonnollista lukutaitoa.

–Se että jos näitä asioita tehdään [uskontoa harjoitetaan] salassa ja julkisuudelta piilossa, niin siellä [moskeijassa tai muussa paikassa, missä uskontoa harjoitetaan] on sitten suurempi riski radikalisoitumiselle ja ääriaineksille, Sipilä sanoo toimittajille eduskunnassa.

Tiistaina Euroopan arvot ja EU:n tulevaisuus -keskustelutilaisuudessa pitämässään puheessa Sipilä myös varoitti, että islamin vahvempi läsnäolo Suomessa ja koko Euroopassa saattavat nostaa kiusauksen ”lähteä reippaasti vastustamaan itsellemme vieraiden arvojen rantautumista”.

–Islamin läsnäolo haastaa meitä laajemminkin kehittämään uskonnollista lukutaitoamme, Sipilä sanoi.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas, kansanedustaja Laura Huhtasaari syytti Sipilän ja tämän johtaman keskustan haluavan ”Suomeen islamilaisia arvoja”. Huhtasaari esitti syytöksensä perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa eduskunnan keskustellessa pääministerin ilmoituksesta ajankohtaisista EU-asioista keskiviikkona. Jo aiemmin hän syytti Facebookissa Sipilän ajatusta vastuuttomaksi ja tulkitsi tämän haluavan, että ”Suomi antautuu islamilaisuudelle”.

Sipilä painottaa, että hän haluaa avointa keskustelua uskonnoista.

–Tuossa puheenvuorossa peräänkuulutin avointa ja julkista keskustelua ylipäätään uskonnoista ja uskonnollisuudesta. Ja se että mitä siellä [kirkoissa tai muissa paikoissa, missä harjoitetaan uskontoa] tapahtuisi olisi julkista ja myöskin sitä kautta julkisen kritiikin ja keskustelun kohteena, Sipilä sanoo viitaten pitämäänsä puheeseen.

–Meidän pitää pystyä tätä uskontojen lukutaitoa parantamaan.