Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti tänään, että hallitus vie kiistan työelämäpolitiikasta eduskunnan keskusteluun ja äänestykseen. Hallituksen esitystä henkilöperusteisten irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä ei ole vielä annettu eduskunnalle, vaan eduskunta keskustelee nyt siitä, pitäisikö hallituksen jatkaa nykyisellä linjallaan.

Ay-liike on pillastunut irtisanomislakihankkeesta ja aloittanut työtaistelut.

”Olemme päätyneet siihen, että nyt kun tätä kiistanalaista lakia sen käsittelyä on pyydetty lopettamaan, haemme eduskunnalta tiedonannon muodossa tälle työllisyyslinjaukselle ja sen jatkumiselle tukea. Kysymme siis eduskunnasta, pitääkö meidän jatkaa tällä linjalla”, pääministeri Sipilä sanoi.

”Poikkeuksellista keinoa käytetään. Tätä on historiassa käytetty ennenkin”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan tiedonantokeskustelu käydään eduskunnassa tiistaina ja keskiviikkona äänestetään, jatkaako hallitus linjaansa vai ei.

Työministeri Jari Lindström (sin) kuitenkin korosti, että eduskunta äänestää hallituksen työllisyystoimien linjasta laajemminkin, ei pelkästään yhdestä lakihankkeesta. Sipilä totesi, että hallitus tähtää kaikin keinoin työllisyyden lisäämiseen ja yksi keino tällä linjalla on kiistelty lakihanke.

Koska asia viedään eduskuntaan hallituksen tiedonantona, siitä keskustellaan ennen äänestystä. Jos kyseessä olisi pääministerin ilmoitus, eduskunnassa käytäisi pelkkä keskustelu ilman äänestystä.

Eduskunta toteaa, että tiedonantoa seuraava äänestys on yleensä myös äänestys hallituksen luottamuksesta.

”Tiedonantokeskustelussa voidaan esittää hallitukselle epäluottamuslausetta. Tiedonannon käsittely päättyykin yleensä äänestykseen hallituksen luottamuksesta", eduskunnan sivuilla kerrotaan.

LUE MYÖS: Sipilän ilmoitus ällistytti Anna-Maja Henrikssonin: ”Joutuu miettimään, mistä tässä on kysymys”