Ex-poliitikko, nykyinen viestintäkonsultti Kirsi Piha pohtii viestintätoimisto Ellun Kanojen blogissaan pääministeri Juha Sipilään (kesk.) liitettyä ajatusta, jonka mukaan hän toimii pääministerinä kuin yritysjohtaja.

Piha toteaa, että myös toimitusjohtajalla on pomo; tässä kömpelössä vertauksessa Suomen kansa ja sen valitsema eduskunta. Lisäksi on media, joka ei ole niin poliittinen kuin eduskunta.

– Sipilän kiukuttelu medialle on tästä näkökulmasta varsin kiinnostavaa. Yritysmaailmassa tällainen omalle hallitukselleen vittuileva toimari saisi nopeasti kenkää elleivät tulokset olisi aivan loisteliaat. Yritysmaailmassa toimari ei saisi tahtoaan läpi kiukuttelemalla hallitukselleen tai kieltäytymällä kommunikoimasta sen kanssa. Ja ei, se ei riittäisi, että ristiriitatilanteissa toimitusjohtaja ilmoittaisi, ettei pyri suoraan hallituksensa kanssa selvittämään asioita vaan esimerkiksi twiittaa ajatuksensa maailmalle…, Piha kirjoittaa.

Sipilä ilmoitti eilen eduskunnan kyselytunnilla, ettei jatkossa enää lähesty suoraan toimittajia tai toimituksia juttujen oikaisuasioissa. Jatkossa Sipilä aikoo hoitaa oikaisut muuta kautta.

Piha kirjoittaa, että toimitusjohtaja ei voi kieltäytyä vastaamasta hankaliin kysymyksiin eikä häiriköisi hallituksensa jäseniä öisillä sähköposteilla.

– Sipilä-jupakka on ollut erikoinen tapaus. Kun pääministeriltä kysytään asioita, joihin hän ei halua vastata tai jotka hän kokee loukkaavina, hän käyttäytyy lopulta kuin hiekkalaatikkoikäinen: mä en leiki enää teidän kanssa! Demokratiassa, kuten yritysmaailmassakin, on hyvä muistaa valtasuhteet. Pääministeri voi olla toimitusjohtaja, mutta toimitusjohtajalla, kuten pääministerilläkin on pomo, Piha huomauttaa.