Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi sunnuntaina, miksi hän lupasi Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön vuonna 2015.

”Kodinluovutuksen taustalla oli tietty kovia kokenut lapsiperhe. He olivat joutuneet vainon kohteeksi kotimaassaan kahdesta syystä: koska olivat kristittyjä muslimaassa ja koska olivat auttaneet länsimaisia hyväntekijöitä kotimaassaan. Heillä ei ollut mitään mahdollisuutta jatkaa elämäänsä kotimaassa, jokaisen perheenjäsenen henki oli uhattuna. Päätimme vaimoni kanssa, että tämä kyseinen perhe voisi asua yhdessä meidän kanssa Kempeleen-kodissamme”, Sipilä kertoi pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa.

”Turvaviranomaiset arvioivat, että tätä perhettä kohtaan Suomessa tunnettu viha tulisi olemaan niin suuri, että heidän henkensä oli uhattuna Suomessakin. Onneksi tuo perhe on nyt turvassa muualla”, pääministeri jatkoi.

Sipilä herätti lupauksellaan suurta huomiota syksyllä 2015. Lue tarkemmin: Juha Sipilän jättiyllätys: ”Eihän tätä voi kuin ihailla”

Päivitys 28.1.: Vuonna 2015 Sipilä ei puhunut yhdestä turvapaikanhakijaperheestä, vaan sanoi perheensä päättäneen, että heidän kotinsa ”on pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden käytössä”. Iltalehden mukaan hän sanoi myös tarkemmin, että he voisivat väliaikaisesti majoittaa noin 20 turvapaikanhakijaa. LUE TARKEMMIN: Juha Sipilältä iso lupaus tv:ssä: ”Kotimme on turvapaikanhakijoiden käytössä”

Nyt Sipilä arvioi haastattelutunnilla, että olisi järkevää, jos turvapaikanhakijoilla teetettäisiin testi tai koe suomalaisen yhteiskunnan normeista.

”Lisäksi olen kuullut, että suomalaisen yhteiskunnan käytänteistä kertomisessa on ollut joitain puutteita - tämä on korjattava”, hän sanoi.

Sipilä muistutti Oulun seksuaalirikosepäilyihin liittyen, että eduskunnassa on parhaillaan esityksiä, joilla muun muassa kovennetaan törkeimpiä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

”Turvapaikkapolitiikkaa käsittelevien kv-sopimusten osalta käymme läpi tulkinnat.”

Juttua tarkennettu jälkikäteen lisäämällä tietoa Sipilän vanhoista lausunnoista.

Lue myös:

Kovaa ryöpytystä kansainvälisistä sopimuksista Juha Sipilän hallitukselle: ”Tämä on surullista teatteria”

Kaksi asiantuntijaa sanattomina hallituksen aikeesta: ”Normaalin rajat muuttuvat”

Professori Scheininiltä tymäkät terveiset hallitukselle palauttamiskiellosta: ”Siinä se selvitys”