Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomessa on syytä olla juuri nyt erityisen iloinen yli vuoden työttömänä olleiden määrän nopeasta vähenemisestä.

–Helmikuussa heitä oli vielä 86 500. Vuoden 2016 helmikuussa pitkäaikaistyöttömiä oli 122 000, joten heidän määränsä on vähentynyt kahdessa vuodessa 35 500 hengellä, hän toteaa blogissaan.

Sipilä nostaa esiin myös perjantaina julkistetun tutkimuksen talouspolitiikan vaikutuksista työllisyyteen ja tuloeroihin vuosina 2015-2018.

Hallituksen tilaaman tutkimuksen ensimmäisen osan tehneet THL:n tutkimuspäällikkö Jussi Tervola ja Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen toteavat, että työnteon taloudelliset kannusteet ovat parantuneet hallituskauden aikana merkittävästi.

–Syitä: veronkevennykset, varhaiskasvatusmaksujen alennukset, etuuksien indeksijäädytykset, työttömyysturvan enimmäiskeston lyhennys. Tämän seurauksena arviot työllisyysvaikutuksista ovat merkittäviä, Tervola ja Kärkkäinen sanovat johtopäätöksinään.

Heidän mukaansa työllisyysvaikutukset lieventävät hallituksen talouspolitiikan vaikutusta tuloeroihin.

–Talouspolitiikan vaikutukset tuloeroihin ovat melko lieviä verrattuna esimerkiksi edelliseen hallituskauteen, Tervola ja Kärkkäinen kommentoivat.

Heidän mukaansa taloudellisesti eniten hyötyvät ne työttömät, jotka työllistyvät politiikkamuutosten seurauksena.

–Kokopäivätyöhön työllistyvän työttömän käytettävissä olevat tulot kasvavat keskimäärin 1000 €/kk

Talouspolitiikan häviäjiä ovat tutkimuksen mukaan ne työttömät, joiden sosiaaliturvaa on leikattu, mutta jotka eivät työllisty vaikka työnteon kannustimet ovatkin parantuneet

Sipilä korostaa, että korkea työllisyysaste antaa mahdollisuuden ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaan olennaisesti kuuluvaa kattavaa sosiaaliturvaa ja palveluverkkoa.

–Siksi rohkenen kannustaa myös oppositiota katsomaan työllisyyslukuja tulonjakotilastojen desimaalipilkkujen sijasta. Eikö se, että jo melkein joka kolmannen pitkäaikaistyöttömän työttömyys on loppunut, pitäisi olla yhteinen ilon aiheemme?

Lue myös: Hallituksen tilaama tutkimus: Sipilän hallituksen päätökset kasvattaneet tuloeroja korkeintaan vähän – häviäjiä on silti