Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vastasi harvinaisen jämäkästi ja painokkaasti tänään suurimman oppositiopuolueen sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Antti Lindtmanille, joka kysyi pääministeriltä irtisanomislakiesityksen arvioista.

Lindtman tenttasi Sipilää useaan otteeseen Iltalehden tiedoista, joiden mukaan hallitus olisi matkan varrella kaunistellut kiistaa herättäneen irtisanomislain työllisyysvaikutuksia.

Lindtman otti esille sen, että asiaa on valmistellut virkamies, ”jolla on vahva tausta Suomen Yrittäjissä ja vahva intressi” asiassa.

Tämä kuumensi pääministerin.

”Nyt edustaja kyllä liikkuu oudolla alueella, kun kyseenalaistetaan suomalaisen virkamiehen motiiveja. Tämä on erittäin vakava asia. Pyydän edustajaa miettimään hyvin tarkasti, mikä on tämän väitteen takana”, Sipilä jyrähti.

Sipilä totesi kovalla ja painokkaalla äänellä, että virkamies ei ole ollut puolueellinen.

LUE MYÖS: Juha Sipilä vahvistaa: Kokous Kesärannassa tänään – ”Toivottavasti päästään sorvaamaan sopua”

Asiaa kommentoi myös työministeri Jari Lindström (sin), jonka vastuulla asian valmistelu on ollut.

”Virkamies on tehnyt virkavastuulla näitä asioita. Hallitus on ollut arvioissaan rehellinen, eikä millään tavalla koitettu näyttää, että nämä olisi parempia”, Lindström sanoi.

Iltalehti kertoi eilen tietoihinsa vedoten, että huomiota niin sanotun irtisanomislain valmistelussa on herättänyt myös se, että esitystä on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä osastopäällikkö Antti Neimalan osastolla.

Neimala on toiminut johtajana ja varatoimitusjohtajana Suomen Yrittäjissä vuosina 2001-2004, 2007-2009 ja 2012-2017, Iltalehti huomautti.

Sipilä sanoi eduskunnan kyselytunnilla myös, että ”ei ole olemassa Suomen Yrittäjien esityksiä”, on vain hallituksen esityksiä. Tämä aiheutti möläkkää salissa, sillä julkisuudessa on useaan otteeseen tuotu esille se, että hallituksen ja Suomen Yrittäjien tahto tuntuu olevan työllistämiskysymyksessä yhteinen.

Eduskuntaa ja työmarkkinoita kuumentava hallituksen esitys pyrkii helpottamaan henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Ammattiliitot lakkoilevat vastalauseena esitykselle.

LUE MYÖS:

Sture Fjäder äimistyi Sipilän ratkaisusta – ”Mistä tässä oikeasti on kysymys?”

EK hämmentyi Sipilän tylystä vastauksesta: ”Eikö hallitusta kiinnosta tilanteen ratkaiseminen?”

Kaikki US:n uutiset kiistellystä lakihankkeesta täällä.