Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on vahvistanut, että perhevapaauudistusta ei toteuteta. Hallituksen johtotrio etsi tuloksetta ratkaisuja asiaan osana strategiaistuntoaan maanantaina.

– Perhevapaauudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella. Yhteistä mallia ei valitettavasti löytynyt, Sipilä twiittasi kokouksen jälkeen.

Perhevapaiden uudistushanke ajautui ongelmiin hallituksen sisäisten kiistojen vuoksi. Uuden Suomen hallituslähteistä saamien tietojen mukaan neuvotteluissa hiersivät erityisesti ansiosidonnaisten päivien jakaminen perheiden kesken sekä kotihoidontuki. Lue tarkemmin: Analyysi: Perhevapaauudistus menossa puihin

Sipilä kertoo blogissaan, että teetettyjen vaikutusarvioiden mukaan viime vaiheessa esillä olleen perhevapaamallin työllisyysvaikutus olisi ollut enimmillään 1600 henkilötyövuotta.

- Tämä oli odotusarvoihin ja julkisuudessa esiintyneisiin lukuihin sekä uudistuksen kustannuksiin verrattuna huomattavan pieni luku, Sipilä kommentoi.

Hallituspuolue Sinisten puheenjohtaja, eurooppaministeri Sampo Terho toteaa tiedotteessaan, että ”perhevapaauudistus kaatui lopullisesti”.

- Meille oli tärkeää, että perheiden itsemääräämisoikeuteen ei puututa, mutta seuraavallekin hallituskaudelle jää tekemistä varmistaa, että lapsilta ei leikata, Terho muotoilee Sinisten näkemyksen.

Samoin Sinisiä edustavan sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan nykyinen malli on lopulta parempi kuin mikään, mistä nyt voitiin sopia.

- Ilman lisärahaa uudistukseen ei kannattanut lähteä, hän jatkaa viitaten hallituksen linjaan, että uudistuksen tulee olla kustannusneutraali.