Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) seisoo edelleen järkkymättä sote- ja maakuntauudistuksen takana. Hänen mukaansa sote-uudistuksessa jäljellä on enää kaksi vaihtoehtoa: "joko hanke viedään maaliin tai nostetaan kädet pystyyn ja todetaan, että ei tästä tulekaan mitään".

–Edellinen hallitus joutui nostamaan kädet pystyyn ja toteamaan, että ei tästä mitään tule. Tällä maalla ei ole enää varaa samaan, Sipilä sanoi puheessaan keskustan puoluevaltuustossa lauantaina.

Sote- ja maakuntauudistus on Sipilän mukaan yksi hallituksen tärkeimmistä uudistuksista eivätkä sen perusteet ole hänen mukaansa muuttuneet miksikään siitä, mitä hallitusohjelmassa lähdettiin tavoittelemaan hallitusohjelmassa.

–Jouduimme lykkäämään uudistuksen aikataulua vuodella tunnetuista syistä. Tämä lykkäys on luonut epävarmuutta maakuntiin ja kuntapäättäjien keskuuteen. Se on antanut suurille terveysyrityksille mahdollisuuden tehdä houkuttelevia ostotarjouksia, joissa luvataan säilyttää palvelut, Sipilä kommentoi.

–Ymmärrän hyvin kuntapäättäjiemme tuskaa. Kumpaan voi luottaa, ison pörssiyrityksen avokätisiin lupauksiin vai tulevan maakunnan päättäjiin tilanteessa, jossa kukaan ei voi vielä tarkasti kertoa, miten juuri minun kuntani asukkaiden palvelut järjestetään? Pohjimmiltaan kyse on siitä, kenen asialla olemme. Näemmekö yhteisen edun? Olemmeko pelastamassa julkisia palveluita? Annammeko pienyrityksille reilusti tilaa maakuntien palvelujen tuottamisessa? Vai olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia, hän jatkoi.

Sipilä muistutti, että näihin kysymyksiin joutuu myös jokainen keskustalainen kuntapäättäjä vastaamaan, kun iso terveysyritys tekee ostotarjouksen kunnan terveyskeskuksesta tai vanhusten palvelutalosta.

–Oma vastaukseni on selvä. Tässä asiassa meidän pitää olla järkähtämättömiä. Me viemme tämän uudistuksen maaliin kuten ennen viime vaaleja lupasimme, hän totesi.

Suomessa on puhuttanut erityisesti Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintojen ulkoistaminen Mehiläiselle. Kahden alkuvuoden perusteella laskettu sopimuksen arvo on yli 1,1 miljardia euroa. Sopimuksesta tekee valtavan se, että se ulottuu vuoteen 2032.

Tämä kohuttu ulkoistaminen vauhditti uusien kuntia ja kuntayhtymiä koskevien sote-investointien rajoitusten laatimista. Rajoituksista sovittiin viime viikolla. Ne kieltäisivät sote-toimintojen yhtä pitkän ja laajan ulkoistuksen sekä sopimussakot.

Lue myös:

Mehiläisen miljardisopimus säikäytti: Hallitus sopi kiellosta pikavauhtia

Mehiläiselle jopa 1,1 mrd. €:n sopimus Lapissa – Kokoomuslainen: ”Sote olisi estänyt”

Li Andersson 1,1 mrd. €:n kohusopimuksesta: "Kokoomus pelaa peliä, jonka se arvioi voittavansa joka tapauksessa"