Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä otti lauantaina vahvasti kantaa Suomessa parhaillaan käytävään keskusteluun kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautuksista. Sipilän mukaan liikutaan vaarallisella alueella, jos epäillään oikeusvaltion toimivuutta.

–Emme saa olla sinisilmäisiä, vaan meidän on luotettava viranomaisiin ja oikeusjärjestelmään, Sipilä sanoi puheessaan keskustan puoluevaltuustolle.

Hän kiisti jyrkästi epäilyt siitä, että maa-arviot olisivat poliittisesti ohjattuja.

–Voi hyvänen aika sentään, eivät ole. Jos Ruotsi muuttaa arviotaan, Suomi muuttaa perässä. Meillä on yhtenäiset arviot siitä, mihin maahan ihmisiä voidaan palauttaa ja mihin ei. Minä en löydä Suomen korkeamoraalisia viranomaisia tästä keskustelusta, jota julkisuudessa käydään. En löydä sieltä myöskään suomalaista poliisia, joka toteuttaa viranomaisten päätöstä. Suomalaiset tekevät samoilta pohjilta päätöksiä kuin tähänkin saakka. Siellä tehdään huolellisia päätöksiä siitä, mikä maa tai maanosat ovat turvallisia. Viranomaiset tekevät päätöksiä suurella sydämellä.

Sipilän mukaan sydämen ja järjen ääni ovat eri linjoilla pakolaiskeskustelussa.

–Oma sydämeni sanoo, että ihminen, joka pakenee sotaa, hänen kanssaan jaetaan ateria ja tarjotaan yöpaikka. Samaan aikaan meidän pitää muistaa, että kaikki siinä joukossa eivät tule puhtaat joukot pussissa. Meidän turvallisuustilanteessa on tapahtunut muutos. Järjen ääni sanoo, että tämä on otettava huomioon.

Sipilä sanoi olevansa valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiötä, jos Euroopassa saadaan kokonaisratkaisu asiasta aikaan. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on kertonut esittävänsä hallituksen puoliväliriihessä pakolaiskiintiön nostamista 300:lla.

Presidentti Tarja Halonen neuvoi aikaisemmin lauantaina Suomea keskeyttämään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautukset konfliktimaihin ainakin siihen asti, että viranomaiset ovat perehtyneet kyseisten maiden nykytilanteeseen.

–Ulkoministeriö ei suosittele suomalaisille matkustamista Afganis­taniin, Irakiin tai Syyriaan. Viranomaiset eivät silti näe estettä palauttaa näihin maihin ihmisiä, jotka ovat kokeneet vainoa. Yhä useampi meistä epäilee, ettei maa ole turvallinen myöskään palautettaville, Halonen kommentoi Vieraskynä-kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Lue myös: Tarja Halonen HS-Vieraskynässä: ”Pakkopalautukset tulisi keskeyttää”