Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä kertoo, että kun keskustelu Antti Kaikkosen vanhasta Nuorisosäätiö-tuomiosta leimahti, keskusta pyysi oikeuskanslerilta kantaa asiaan. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoikin Uudelle Suomelle tänään, että häneltä on suullisesti kysytty ministerin kelpoisuuteen liittyvästä perustuslain pykälästä. LUE TARKEMMIN: Hirveä viime hetken härdelli Antti Kaikkosesta – Oikeuskansleri: Minulta on kysytty ministerin kelpoisuudesta

”Pyysimme oikeuskanslerilta tähän tulkintaa ja saimme aamulla hänen tulkintansa, että ei ole estettä valita”, Sipilä sanoi Ylen suorassa verkkolähetyksessä.

Keskusta valitsi Kaikkosen puolustusministeriksi.

Valtiovarainministeriksi keskusta esittää Mika Lintilää, elinkeinoministeriksi Katri Kulmunia, tiede- ja kulttuuriministeriksi Annika Saarikkoa sekä Hanna Kososta ja maa- ja metsätalousministeriksi Jari Leppää. Saarikon äitiysloman aikana tiede- ja kulttuuriministerinä toimii Hanna Kosonen.

Sipilä kertoi tehneensä ministeripäätökset uudella tavalla: kysymällä keskustalaisille mieluisia ministeriehdokkaita. Kaikkosen ja Kulmunin kohdalla kyse oli Sipilän mukaan siitä, kummalle menee puolustusministerin ja kummalle elinkeinoministerin salkku. Sipilän mukaan hänen tekemässään kyselyssä Mika Lintilälle toivottiin juuri valtiovarainministerin salkkua.

LUE TARKEMMIN: Tässä ovat keskustan ministerit – Antti Kaikkonen puolustusministeriksi, Mika Lintilä valtiovarainministeriksi

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan syyskuussa järjestettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa. Sipilän mukaan puheenjohtajan vaihdos ”voi tuoda ministeriryhmään muutoksia”.