Suomeen perustetaan uusi taloustieteen ”huippuyksikkö”, jonka valmistelu alkaa kolmen pääkaupunkiseudun yliopiston yhteistyönä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti tiistaina.

Nimeä Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE) kantavaa hanketta valmistelevat Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Svenska Handelshögskolan, jotka myös vastaavat yksikön käytännön toteuttamisesta. Yksikkö tähtää taloustieteen ”kansainväliselle huipulle” ja tarjoaa jopa 15 uutta professuuria taloustieteen alalta.

– Yksiköstä rakennetaan kansainvälisesti merkittävä taloustieteen huippuyksikkö, pääministeri Sipilä julisti.

Pääministeri Sipilä kertoi havainneensa tehtävässään hallituksen johtajana, että ”taloustieteelliselle osaamiselle on kasvavaa kysyntää mm. politiikkatoimien suunnittelussa ja vaikutusarvioinnissa”.

– Poliittinen päätöksenteko edellyttää korkeatasoisia arvioita vaikutuksista kansantalouteen ja yhteiskuntaan. Vaikutusarviointien tekemisessä meidän on koko ajan pystyttävä parempaan. Uudella taloustieteen yksiköllä on merkittävä rooli tutkimuksessa ja korkeatasoisessa lainvalmistelussa, pääministeriSipilä toteaa.

Yliopistokolmikon lisäksi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Suomen Pankki sekä opetus- ja kulttuuriministeriö tukevat yksikön perustamista ja ”sitoutuvat Helsinki GSE:n toiminnan pitkäjänteiseen resursointiin”. Hankkeelle tullaan hakemaan myös yksityistä rahoitusta.

Lue lisää: ”Taloustieteen huippuyksikkö” ei maksa valtiolle mitään – laskun kuittaavat yliopistot ja keskuspankki

Hankkeen avulla vahvistettavia tutkimusalueita ovat erityisesti makrotaloustiede, julkistalous, sovellettu mikrotaloustiede sekä aineistopohjainen päätöksenteko. Tavoitteena on perustaa yksikköön 15 uutta professuuria vuoteen 2022 mennessä. Olemassa olevat vakanssit mukaan lukien taloustieteen professorien määrä nousee 35:een, joka on kansainväliset mitat täyttävä osaamiskeskittymä, hallitus tiedottaa.

- Olen hyvin tyytyväinen, että Helsinkiin perustetaan taloustieteen keskus. Se tulee oikeaan aikaan. Suomen taloustiede elää voimakasta nousukautta samalla kun taloustiedettä tarvitaan entistä enemmän analysoimaan ja tulkitsemaan nopeasti lisääntyvää tietoa, sanoo tilaisuudessa paikalla ollut Nobel-palkittu taloustieteen professori Bengt Holmström.

– Vastaavista yksiköistä on erittäin hyvät kokemukset mm. Barcelonasta, Toulousista ja Tukholmasta.