Pääministeri Juha Sipilän (kesk) näkemys perustulosta ja ennen kaikkea vastikkeettoman perustulon käsitteestä herätti hämmennystä Keskuskauppakamarin pääministeritentissä tiistaina. Lopulta keskustan puheenjohtaja sai linjattua, ettei perustuloa tule maksaa vastikkeettomasti töissä käyville ihmisille tai hyvätuloisille.

Sosiaaliturvan uudistus on seuraavan hallituksen suurhanke, jossa järjestelmän yksinkertaistamisen yhdeksi vaihtoehdoksi on esitetty ns. kansalaispalkkaa eli perustuloa. Neljän suurimman puolueen puheenjohtajilta kysyttiin paneelissa, kannattavatko he tai heidän puolueensa “vastikkeetonta perusturvaa eli perustuloa”. Juontaja, Ylen toimittaja Marja Sannikka tarkensi vielä perustulon tarkoittavan yhteiskunnan tukea, ”jota vastaan ei tarvitse tehdä mitään”.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilällä oli vaikeuksia ymmärtää kysymyksenasettelua ja vastikkeettomuuden käsitettä. Hän aloitti vastauksena toteamalla, että ”meillä on tänä päivänäkin” perusturva, millä hän tarkoitti perustuslain takaamaa perustoimeentulon turvaa.

”Perustulo tarkoittaa minulle sitä, että kun tällä hetkellä meillä on äärettömän monimutkainen sosiaaliturvajärjestelmä, niin meidän pitää yksinkertaistaa sitä ja koota ne saman nimikkeen alle”, Sipilä sanoi.

Sipilältä kysyttiin tarkentavasti, kannattaako hän siis perustulomallia, jossa tietyn perusosan saa täysin ilman velvoitetta.

”Niin se tulee tälläkin hetkellä” Sipilä sanoi.

”Niin se on nykyisinkin, perustuslaki velvoittaa”, hän jatkoi viitaten ilmeisesti nykyisen perusturvan viimesijaiseen tukeen eli toimeentulotukeen.

Sipilä havahtui muiden keskustelijoiden erilaiseen näkemykseen vasta, kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo huomautti, että ”ei sitä kaikille makseta”.

”Ei tietenkään jos on töissä”, Sipilä huomautti.

Sipilä kysyi juontajalta, saako hän korjata aiempaa vastaustaan.

”Ei tietenkään [makseta perustuloa] niille, joiden tulot ylittävät rajat”, pääministeri huudahti.

Juontaja Marja Sannikka tuskastui ja huudahti, ettei Sipilän mainitsema ratkaisu ”ole perustuloa nähnytkään”, jos sitä ei makseta kaikille kansalaisille.

”Sehän nyt on selvä, ettei esimerkiksi tuolla tuo kolme kymppiä [30 000 euroa] kuussa tienaava saa [vastikkeetonta tuloa]”, Sipilä nauroi osoittaen yleisöön.

”Nämä hämäävät nämä termit”

Uutistoimisto STT kertoi äskettäin, että keskusta ei ole saanut sovittua sisäisesti, tulisiko perustulon olla puolueen mallissa vastikkeellista eli esimerkiksi työnhakuun velvoittavaa vai ei.

Keskuskauppakamarin tentissä esimerkiksi gallupjohtaja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi selväsi, kuten sdp puolueena on linjannut, ettei hän kannata vastikkeetonta perustuloa. Sdp:n sosiaaliturvamallin lähtökohta on syyperusteisuus eli se, että ”täytyy olla joku syy, miksi maksetaan sosiaaliturvaa ihmiselle”, Rinne selitti.

Sipilä arveli tämän perusteella, että suuret puolueet eivät lopulta ole kovin kaukana toisistaan.

”Nämä hämäävät nämä termit vastikkeellisuus ja vastikkeettomuus”, Sipilä sanoi.

”Eihän kukaan kannata sellaista mallia, jossa työtön ei ole työmarkkinoiden käytettävissä – ja sehän on jo vastikkeellisuutta, että on työmarkkinoiden käytössä.”

Sipilän mukaan keskustalla ei ole vielä valmista mallia sosiaaliturvan uudistamisesta eikä suhtautumisesta perustuloon.

”Eikä ole kenelläkään muullakaan. Kun luen teidän malleja, ei niistä saa erkkikään selvää.”

Sipilä ja Rinne olivat samaa mieltä siitä, että sotu-uudistus eli sosiaaliturvan uudistaminen tulee olemaan vielä suurempi hanke sote-uudistus. Kumpikaan ei uskonut, että edes seuraava hallitus saa valmiiksi sotu-uudistusta. Sipilän mukaan asiaa täytyy tämän vuoksi edistää parlamentaarisessa työryhmässä, jotta myös seuraavan hallituksen seuraaja on valmis jatkamaan uudistusta.

Haavisto: Miksi byrokratian purku ei kelpaa kokoomukselle?

Eduskuntapuolueista vahvimmin perustuloa on ajanut vihreät, joka kannattaa vastikkeetonta perustuloa. Puolueen mallissa perustulo kuitenkin käytännössä verotetaan pois hyvätuloisilta.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kyseli paneelissa Petteri Orpolta, miksi kokoomukselle ei kelpaa perustulo, joka kokoomuksen yleisten tavoitteiden mukaisesti purkaisi byrokratiaa.

”Se mättää siinä, että se on aivan tolkuttoman kallis”, Orpo selitti.

Orpo viittasi kokoomuksen pyrkivän samaan byrokratian purkamiseen, mutta pienemmillä kustannuksilla, omalla yleistulo-mallillaan, joka yhdistäisi neljä eri turvamuotoa toisiinsa.

Kokoomus ja vihreät ovat aiemminkin tapelleet siitä, kuinka kalliiksi perustulo valtiolle koituisi. Vihreiden mallissa kustannuksia hillittäisiin verottamalla perustulo pois hyvätuloisilta.

Lue lisää:

Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – verotetaan pois

A-studiossa leimahti Ben Zyskowiczin ja Ville Niinistön välillä: ”Se maksaa miljar..” – ”Minä kerron sen!”

Rinne: ”Tukien maksamiseen pitää olla syy” – SDP tyrmää perustulon

Vasemmistoliitto: Suomeen 800 euron perustulo – ”verotettaisiin pois hyvätuloisilta”

Vasemmiston perustulossa on 3500 €/kk -raja – rankaisee enemmän tienaavia

Kokoomuslaiselta karu esimerkki 1920 €/kk tienaavasta – ”Kaikkien työn verotusta laskettava”