Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän mukaan Ruotsissa on odotettavissa ”mielenkiintoiset” hallituskeskustelut.

”Ovensuukyselyiden perusteella blokkien välinen ero on hiuksenhieno eikä hallitusneuvotteluista tule helppoja. Toivotan kollegoilleni onnea matkaan”, hän kirjoittaa blogissaan.

Sipilä ei halua arvailla lopputulosta.

”Paljon puhuttu ja spekuloitu perinteisten blokkiasetelmien mahdollinen murtuminen tarjoaisi erilaisia ja uusia hallitusvaihtoehtoja Ruotsiin. Suomessa tällaista blokkirajaa ei ole ollutkaan ja se on omalta osaltaan tuonut meille vakautta harjoitettuun politiikkaan yli vaalikausien. Suomessa tämä on toiminut ja voi olla, että Ruotsikin vielä kokeilee koalitiohallitusta.”

Sipilä korostaa, että olipa Ruotsin hallituskoalitio mikä tahansa niin Suomen ja Ruotsin suhteiden kehityssuunta tulee pysymään samana ja Suomi ja Ruotsi arvioivat turvallisuusympäristöään pitkälti samoista lähtökohdista.

”Pyrimme molemmat Pohjolan ja Itämeren alueen vakauden lujittumiseen. Suomen kanssa tehtävälle ulko- ja turvallisuuspoliittiselle yhteistyölle on laaja tuki läpi koko Ruotsin poliittisen kentän. Aktiivinen keskusteluyhteys näistä teemoista tulee säilymään varmasti yli mahdollisten hallitusmuutostenkin.”

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan sanoo, että Ruotsissa on ilmassa muutoksia.

"Ruotsissa menee tiukaksi. SD voittaja, mutta kumpi blokeista suurempi on pienestä kiinni. Tulokset viipyvät, jännitys jatkuu. Joka tapauksessa Ruotsissa ilmassa muutoksia."

Lue lisää Ruotsin vaaleista:

Yllättävä puolue voi ratkaista Ruotsin vaalit – Suomalaistutkija: ”Jännittävää – tällä hetkellä tasapeli”

Ensimmäinen ovensuukysely Ruotsista: Ruotsidemokraateille 19,2 % kannatus