Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää eriarvoistumista yhtenä Suomen vakavimmista ongelmista juuri nyt. Hän puhui aiheesta sunnuntaina sekä Vellamon maakuntajuhlassa Lahdessa että pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa.

–Kyllä tämä eheys- ja eriarvoistumiskehitys on tämän hetken suurimpia huolenaiheita Suomessa. Se on jatkunut pitkään eikä ole löytynyt riittäviä keinoja sen pysäyttämiseen. Meidän pitää nyt yhdessä ilman hallitus-oppositio- tai vaalikausirajoja hakea siihen lääkkeitä, pääministeri kommentoi haastattelutunnilla.

Puheessaan Vellamon maakuntajuhlassa hän siteerasi presidentti Kyösti Kallion toukokuussa 1918 Nivalan kirkossa silloisena senaattorina pitämää kuuluisaa puhetta. Sipilän mukaan se sopii ohjenuoraksi myös tämän päivän päättäjille.

Kallio sanoi puheessaan, että "meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä."

Sipilä kuvaili puhetta eheytyspolitiikan ohjelmajulistukseksi.

–Tämä on ajankohtainen aina, kun uudet kahtiajaot uhkaavat repiä kansakuntaa. Tänään meidän erityinen haasteemme on huolehtia syrjäytymisvaarassa olevista nuorista.

–Uskon, että myös jatkossa Suomen menestys perustuu kykyyn toimia yhdessä ja yhteisen hyvän puolesta. Siksi meidän tulee kuunnella ja yrittää ymmärtää toisiamme - myös niitä jotka eivät ole kaikesta samaa mieltä, pääministeri jatkoi.

Pääministerin haastattelutunnilla hän linjasi, että kansallinen eheys on yksi tärkeimmistä pilareista myös turvallisuuden rakentamisessa.

–Kaikkien koettava olevansa tärkeitä.

Sipilä korosti työn ja tasa-arvoisen koulutuksen merkitystä.

–Tuolla maailmalla joka paikassa nousee esiin suomalainen tasa-arvoinen koulutus. Se on kaiken ydin. Suomessa se lähikoulu on paras koulu ja kaikki menevät sinne vanhempien yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta, hän painotti haastattelutunnilla.