Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi tänään MTV:n ja Porin kaupungin järjesteämän Suomi Areenan avajaistilaisuudessa, että Suomessa on käynnissä jättimäinen it-hanke sote-uudistuksen yhteydessä.

– Meillä on satoja ei-yhteensopivia järjestelmiä. Tarvitaan yhteinen alusta, johon esimerkiksi sairaalajärjestelmät liittyvät, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan tavoitteena on, että tämä koko maan kattava ”Suomi-alusta” olisi käytössä vuonna 2019, kun uudella sote-mallilla aloitetaan.

– Syyskuun alkupuolella pitäisi olla siitä lisää kerrottavaa, Sipilä paljasti.

– Se, että kansalainen näkee sitten tästä kansalaisen ikkunasta omat terveystietonsa, niin kuin Virossa tällä hetkellä näkee, se on loppujen lopuksi aika iso muutos, ja se vaatii paljon lainsäädäntötyötä. Esimerkiksi nythän meiltä kaikilta kysytään, kun käydään lääkärissä, että saako tämän tiedon jakaa toisen lääkärin kanssa. Nyt se pitää kääntää toisinpäin, eli se menee automaattisesti, jollet sitä erikseen kiellä. Mutta omistat omat tietosi ja voit katsoa, kuka niitä tietoja on käyttänyt, ettei niitä katsota sitten naapurista.

Sipilä myöntää, että hanke on valtava, mutta hän muistuttaa, että aivan nollasta ei tarvitse lähteä. Hän huomautti, että esimerkiksi sähköinen resepti on jo käytössä.