Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on joutunut hallituskumppaneidensa kera opposition hampaisiin budjettikeskustelussa. Eduskunnassa keskustellaan tänään hallituksen esityksestä valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Oppositio on syyttänyt hallitusta etenkin tuloeroja kasvattavasta politiikasta. Pääministeri Sipilä vastasi syytöksiin.

–Se on fakta, että pienimmässä desiilissä 3 euroa kuukaudessa tulot ovat pienentyneet ja se on fakta, että siinä suurimpana tekijänä ovat indeksileikkaukset ja tupakkaveron korotus, hän sanoi suuressa salissa.

Sipilä kysyi, kuuluuko kasvu kaikille ja ovatko kaikki päässeet kasvuun mukaan. Hän vastasi omaan kysymykseensä kieltävästi.

–20 000 pitkäaikaistyötöntä on jo päässyt tähän mukaan, mutta kaikki eivät ole vielä päässeet mukaan.

Sipilä viittasi siihen, että tuloerot ovat lähteneet kasvuun jo aiemmin ja kehityksen taltuttamisessa riittää vielä töitä. Hän huomautti, että kun joudutaan sopeuttamaan taloutta ja tekemään kipeitä leikkauksia samaan aikaan, kun tehdään töitä sen eteen, että saadaan talous ja työllisyys kasvuun, on aika mahdotonta pitää tuloerovaikutukset täysin nollassa. Sipilän mukaan aiemmin vastaavissa tilanteissa tuloerot ovat ”suorastaan revenneet”.

– Eriarvoistumiskehityksen pysäyttämisessä meillä riittää töitä. Se on hallituksen tämän toisen puoliskon tärkeimpiä tehtäviä, Sipilä myönsi.

–Pitkäaikaistyöttömien määrä on ehdottomasti liian korkealla tasolla vielä ja sen eteen tehdään joka ikinen päivä töitä.

Sipilä pohti myös, ovatko kaikki olleet talkoissa mukana.

–Täytyy sanoa, että tämän pääministerikauteni suurimpia pettymyksiä oli se, että tähän talkookutsuun vastattiin näin huonosti. Ministerit ovat pudottaneet palkkaansa 7 prosenttia, mutta tähän talkookutsuun ei vastattu, Sipilä sanoi.