Pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomella on edellytykset jatkaa menestystarinaansa, jos asioista huolehditaan kestävästi ja kaikki suomalaiset pidetään kehityksessä mukana.

–Avainasemassa eriarvoisuuden torjumisessa ovat uudet työpaikat ja talouden saaminen pysyvään kasvuun. Vain siten voimme turvata hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen myös tuleville sukupolville. Talous on alkanut kääntyä nyt hiljalleen nousuun ja työttömyys laskuun. Tätä myönteistä kehitystä ja tekemisen meininkiä on vahvistettava kaikin keinoin, hän sanoi puheessaan Ylivieska 150 vuotta – Suomi100 -juhlaseminaarissa lauantai-iltana.

Pääministeri muistutti, että viime aikoina julkistetuissa kansainvälisissä tutkimuksissa Suomi on todettu yhdeksi maailman parhaimmaksi ja turvallisimmaksi maaksi elää ja asua.

–Toki meillä on edelleen haasteita. Kaikilla ei mene hyvin. Moni suomalainen on vailla työtä. Etenkin nuoret ja pitkäaikaistyöttömät ansaitsevat tulevaisuudenuskoa, hän kommentoi.

Sipilän mukaan Suomen tarina rakentuu keskeisille periaatteille, jotka ovat tunnistettavissa edelleen.

–Näitä ovat muun muassa tasa-arvo, koulutus, yhteisöllisyys ja mahdollisuuksien luominen kaikille. Meille leimallisia piirteitä ovat myös välittäminen, työnteko, uudistuminen, historian saatossa testattu selviytymiskyky sekä sisu.