Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen arvioi Juha Sipilän (kesk) onnistuneen pääministerikaudellaan hyvin.

”Sipilän aikana työllisyys kasvoi 140 tuhannella ja julkistaloutta vahvistettiin. Hän onnistui, ei epäonnistunut. Juha Sipilä tullaan muistamaan hyvänä pääministerinä”, Vartiainen kirjoitti Twitterissä Sipilän keskustan puoluekokouksessa pitämän jäähyväispuheen jälkeen.

Myös sinisen tulevaisuuden ex-kansanedustaja Simon Elo kehuu Sipilää.

”Juha Sipilä uskalsi pääministerinä johtaa Suomen talouden ja työllisyyden kuntoon. Jopa oman puolueensa kannatuksen kustannuksella. Sipilä ansaitsee kiitoksen rohkeudestaan ja ahkeruudestaan. On toimittu oikein, kun isänmaan etu menee oman edun edelle.”

Sekä kokoomus että siniset olivat keskustan kanssa samassa hallituksessa.

Myös Sipilä itse kommentoi pääministerikauttaan puheessaan lauantaina. Hänen mukaansa Suomi saatiin ”käsittämättömän hyvään kuntoon” neljässä vuodessa.

”Suomi oli silloin 2015 Kreikan tiellä, velkaantui melkein miljoona euroa tunnissa ja työttömiä oli tullut neljässä vuodessa 100 000 lisää. Teimme kiperätkin asiat mahdollisimman oikeudenmukaisella tavalla. Helppoja ratkaisuja ei ollut. Tämän kesän 2019 ja vuoden 2015 kesän taloudellinen tilanne ja yhteiskunnallinen ilmapiiri ovat täysin erilaiset”, Sipilä kommentoi.

”Merkittävistä julkisen talouden leikkauksista huolimatta heikoimpia ei unohdettu, vähimmäisetuuksia korotettiin ja erityisesti pienituloisten verotusta kevennettiin koko vaalikauden ajan, joka ikinen kerta, kun se suinkin oli mahdollista”, hän jatkoi.

Tilastoja voi Sipilän mukaan tänään lukea hyvillä mielin.

”Pitkäaikaistyöttömyys puolittui, nuorisotyöttömyys ja nuorten syrjäytyminen väheni, eriarvoisuus, köyhyys, tai tuloerot eivät kasvaneet. Teimme kaikkemme, että talouskasvu ja työpaikat syntyisivät tasaisesti kaikkialle Suomeen. Suomeen syntyi viime vaalikauden aikana 140 000 uutta työpaikkaa, joista 115 000 pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Yrityksiä on Suomessa tällä hetkellä enemmän kuin pitkään aikaan. Taseesta tehtiin investointeja kymmeniin kärkihankkeisiin ja muun muassa teiden parantamiseen kaikkialla Suomessa. Varmasti riittämätöntä, mutta vaikea ajatella, että juuri enempää olisi voitu tehdä.”

Sipilä linjasi puoluekokouksessa pitämässään jäähyväispuheessa myös kuuden kohdan listan työllisyystoimia, joita Suomi hänen mukaansa tarvitsee. Puhe sisälsi useita piikkejä istuvalle Antti Rinteen (sd) hallitukselle, jossa myös keskusta on mukana. Lue tarkemmin: Juha Sipilältä tyly piikki Antti Rinteen hallitukselle: ”Jos joku luulee, että Suomi voi pärjätä 6 tunnin työpäivää tekemällä, vikaan menee”

Keskustan uusi puheenjohtaja valitaan tänään lauantaina. Iltalehden keskustan puoluekokouksessa tekemän ovensuukyselyn mukaan 63 prosenttia kantansa päättäneistä puoluekokousedustajista tukee Katri Kulmunia puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

Kyselyyn vastasi 264 puoluekokousedustajaa. Heistä 132 ilmoitti kannattavansa puheenjohtajaksi Katri Kulmunia ja 76 Antti Kaikkosta. 56 ilmoitti, ettei osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, kumpaako äänestää puheenjohtajaksi.

Lue lisää: Iltalehden ovensuukysely: Katri Kulmuni vahvoilla keskustan johtoon - ”Kyllä jännittää”