Päämininisteri Juha Sipilä (kesk.) kiisti tänään Ylen A-studion haastattelussa, että hallitus kiristäisi työmarkkinajärjestöjä.

- Jos teemme 15–30 minuuttia pidempää työpäivää, 100 tuntia vuodessa enemmän töitä, sillä tulee viiden prosentin kilpailukykyloikka reilustikin, Sipilä sanoi.

Sipilän vaatimaa kilpailukykyloikkaa tavoiteltiin jo ennen hallitusneuvotteluja yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. Ne kaatuivat siihen, että 100 työtunnin lisäys ilman lisäkorvausta ei käynyt työntekijäjärjestöille.

Sipilältä kysyttiin, miksei hän ja työnantajajärjestö EK sano ääneen, että kyseessä on palkanalennus.

- Juurihan minä sanoin sen ääneen. 100 tuntia lisää vuotuista työaikaa, se on esimerkki, miten se voitaisiin tehdä. Lomat ovat yksi tapa jolla sitä voidaan tarkastella, on erilaisia työaikapankkiratkaisuja. Yhtä tapaa ei ole olemassakaan, vaan on toimialakohtaisia ratkaisuja, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan olennaista olisi nyt se, että työmarkkinaosapuolet löytäisivät yhden tahdon. Vuoteen 2017 asti sitä on aikaa panna täytäntöön.

- [Työajan lisääminen] on todella kipeä päätös, ainutlaatuinen päätös. En tiedä, löytyykö siihen valmiutta, Sipilä myönsi.

Ay-liike on syyttänyt kovin sanoin hallitusta kiristämisestä. Hallitusohjelmassa on ehdollisia leikkauksia, joita toteutetaan, jos yhteiskuntasopimusta ja kilpailukykyloikkaa ei saavuteta.

Lue lisää: Nämä palkalliset vapaat pois suomalaisilta? – ”En näe muita keinoja”

Sipilä myös peräänkuulutti ”kohtuullisuuden viestejä” hyväosaisilta.

- Me, joilla ei ole työaikaa, voisimme leikata palkkojamme, hän sanoi.

Sipilä myös perusteli sitä, miksi hallitusohjelman leikkaukset kohdistuvat vähempiosaisiin:

- On vaikea leikata hyväosaisilta, koska valtio ei maksa juuri mitään etuja hyväosaisille, ja kun sovittu että veroaste ei nouse.

Sipilä sanoi kävelevänsä itse ulos, jos ei saavuta tavoitettaan. Tavoite on se, että kuuden vuoden kuluessa julkinen talous on tasapainotettu ja neljän vuoden kuluttua eli hallituskauden lopussa tavoitteen on jo häämötettävä.

Lue lisää: +100 h/v -kohu – Kohta se on edessä uudestaan