Keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä tyrmää sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen väläyttämät uudet verot esimerkiksi lihalle ja maidolle.

Sipilä huomauttaa lauantaina julkaisemassaan kannanotossa, että lapsiperheillä ja pienituloisilla ihmisillä iso osa rahoista menee ruokaan.

”Keskusta ei hyväksy uusia veroja, jotka nostavat lapsiperheiden ja pienituloisten ruokalaskun loppusummaa. Rinteen ja sdp:n esittämät arvonlisäveron korotukset olisivat tavallisten suomalaisten kannalta epäoikeudenmukaista politiikkaa. Rinne ja sdp perustelevat ruoan veronkorotuksia ilmastonmuutoksen hillitsemisellä. Keskustassa sen sijaan katsomme, että ilmastoa ei pelasteta hankaloittamalla kohtuuttomasti lapsiperheiden ja pienituloisten arkea”, Sipilä kommentoi.

Tärkeintä päästöjen vähentämisessä on hänen mukaansa saastuttavien fossiilisten polttoaineiden alasajo sekä kotimaisten, uusiutuvien luonnonvarojen – ennen muuta metsien – kestävä hyödyntäminen.

”Rinteen ja sdp:n suunnitelmat vaarantaisivat myös ylipäätään suomalaisen ruoan tulevaisuutta alkutuotannosta teollisuuden työpaikkoihin. Nyt pitäisi yhdessä hakea ratkaisuja alan kannattavuuden parantamiseksi ja työpaikkojen turvaamiseksi sen sijaan, että vastuuttomasti ammutaan itse itseämme jalkaan”, Sipilä sanoo.

Myös eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Anne Kalmari ryöpytti Antti Rinteen esitystä lauantaina. Hänen mukaansa Rinne on ”vetämässä maton viljelijöiden jalkojen alta”.

”Ihmisten arjesta irti oleva huuhaa jyllää keskustelussa ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Pisimmälle näyttää menevän sdp. Sen mielestä maailma pelastetaan laittamalla pienituloiset ihmiset ja syrjäseuduilla asuvat entistä ahtaammalle lihan, maidon ja muun ruoan veronkorotuksilla ja erilaisilla kielloilla”, Kalmari sanoo tiedotteessaan.

Suomalainen maatalous toimii Kalmarin mukaan jo nyt ilmaston kannalta vastuullisesti.

”Suomalainen ruoka on ilmastoteko. Uskon, että viljelijät ovat valmiita edelleen vähentämään päästöjä viljelytapoja kehittämällä ja valkuaiskasveja lisäämällä. Samalla he kuitenkin oikeutetusti odottavat, että päättäjät pitävät huolen alan toimintaedellytyksistä – eivätkä Rinteen tapaan vedä mattoa sen jalkojen alta.”

Sdp on tällä viikolla puhunut kestävän kehityksen arvonlisäverosta sen jälkeen, kun puheenjohtaja Antti Rinteen vaalikonevastaukset herättivät keskustelun puolueen haluista ohjata kulutusta vähäpäästöisiin tuotteisiin verotuksen keinoin.

Rinne on todennut, että vero kohdistuisi esimerkiksi lihaan ja näkyisi sen hinnassa. Varsinaista lihaveroa sdp ei kuitenkaan aja, vaan huomattavasti laajempaa järjestelmää. Lue tarkemmin: Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

Antti Rinne tarkensi Ylen haastattelussa, että tarkoitus olisi verottaa kaikkia sellaisia tuotteita ja palveluita, jotka ovat ilmaston ja ympäristön kannalta haitallisia.

”Ei se mikään lihavero ole, kun arvonlisävero, joka on vähän korkeampi lihalle kuin kasviksille tai ilmaston kannalta puhtaammille vaihtoehdoille. Tällä hetkellä suomalaisten päästöistä lihantuotanto ja maidontuotanto, mutta erityisesti lihantuotanto eli maatalouden päästöt, ovat liikenteen kanssa yhtä suuret”, hän huomautti.

Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat huomauttaneet, että tietyn elintarvikeryhmän jakaminen verotuksessa kahtia olisi EU-oikeuden näkökulmasta hankalaa, sillä toisiaan korvaaviin, kilpaileviin tuotteisiin ei saa soveltaa eri arvonlisäverokantoja.

Lue lisää:

Antti Rinteen kommentit kuohuttavat – Virkamiehet: Lihavero lähes mahdoton

Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita