Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän mukaan hallitus ei suunnittele lisäleikkauksia.

–Lyhyen tähtäimen leikkaukset on tehty. Me emme leikkaa lisää, hän sanoi puheessaan keskustan kuntavaaliristeilyllä sunnuntaina.

–Jos koko Suomessa olisi Pohjanmaan tai Ahvenanmaan työllisyysaste, Suomen talouden ongelmat olisi ratkaistu, hän huomautti.

Sipilän mukaan taloudessa on tapahtunut käänne parempaan.

–Talouden käänne on tapahtunut. Joulukuussa alitettiin kahdeksan prosenttia työttömyydessä. Talous nousee ja yhä useampi on saanut työpaikan.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa herkästi heiluva kausitasoittamaton työttömyysaste oli joulukuussa 7,9 prosenttia. Työllisyysaste oli viime vuonna keskimäärin 68,7 prosenttia. Sipilän hallituksen asettama tavoite työllisyysasteelle on 72 prosenttia. Ekonomistit ovat varoitelleet, että tavoite on karkaamassa kauas.

–Rohkeiden työmarkkinauudistusten sijaan tuntuu, että liiallinen tyytyväisyys vaivaa tällä hetkellä päättäjiä. Samaan aikaan uhkakuvia kerääntyy ensisyksyn liittokierrokselle. Liittokierrokselle mennään ensimmäisen kerran niin sanotulla ”Suomen mallilla”, joka on yhä levällään. Pettymykset voivat helposti purkautua palkkariitoina ja lakkoaaltoina rauhallisen viime vuoden jälkeen. Toki toinen vaihtoehto työllisyyden kohentumiselle on odotella onnenkantamoista talouteen, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi Tilastokeskuksen julkistamien lukujen jälkeen.

Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen on puolestaan kiinnittänyt huomiota pitkäaikaistyöttömien suureen määrään. Mikkosen mukaan vuonna 2016 saavutettiin kyseenalainen ennätys, kun pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä nousi yli 37 prosenttiin.

Myös Sipilä huomautti puheessaan sunnuntaina, ettei pelkkä talouden korjaaminen riitä.

–Suomi ei ole kunnossa, ennen kuin eriarvoistuminen on pysäytetty.

Lue myös: Varoitus Suomen tuoreista luvuista: ”Liiallinen tyytyväisyys vaivaa päättäjiä”