Pääministeri Juha Sipilä (kesk) painotti tiistaina yritysten arvojen tärkeyttä hoiva-alalla ja väläytti jopa ajatusta siitä, että osakeyhtiö ei mahdollisesti ole toimiva yritysmuoto hoiva-alalla. Sipilä antoi ymmärtää, että erityisesti kansainvälinen, kasvoton suuryritys ei ole optimaalinen toimija hoiva-alalla.

”Olisin sitä mieltä, että esimerkiksi osuuskuntamuotoinen toiminta voisi olla paljon paremmin sopiva [yritysmuoto] hoiva-alalle kuin osakeyhtiömuotoinen toiminta”, Sipilä sanoi politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Sipilän lausunto oli vastaus kysymykseen siitä, olisiko hän valmis rajaamaan sote- ja hoiva-alan yritysten voitontavoittelua lailla. Pääministeri kertoi pohtineensa paljon hoiva-alalle sopivia yhtiömuotoja, mutta ei innostunut lakiin kirjattavasta rajoituksesta tai myöskään hoiva-alan sulkemisesta osakeyhtiöiltä.

”En usko, että tässä tarvitaan [laki]muutosta”, Sipilä pyöritteli.

Hän perusteli tätä sillä, että osakeyhtiöt pystyvät todistetusti tuottamaan myös ihmisarvoisia, hyviä hoivapalveluita.

”Erityisesti pk-sektori, jossa on kasvollinen, suomalainen omistaja, jonka puoleen käännytään, jos jotain on pielessä”, Sipilä korosti erotuksena kansainvälisten pääomasijoittajien omistamista jäteistä.

Pääministeri joutui vastaamaan toimittajien jatkokysymyksiin, kun hän totesi, että joidenkin hoiva-alan yritysten tulisi miettiä, ovatko ne oikealla alalla.

”Viittasin siihen, että tällaisessa toiminnassa, kun puhutaan vanhusten hoitamisesta ja hoiva-alasta, niin siellä ehdottomasti yrityksen toiminnan ohjaava tekijä täytyy olla arvot. Arvojen mukaan täytyy toimia ja taloudellisen tuloksen tekeminen ei voi olla ykkösarvo, vaan korkealaatuisten palveluiden tarjoaminen vanhuksille”, Sipilä jatkoi pohdintaansa.

”Jos tämä järjestys on joku muu, mihin tämän tyyppiset tapaukset kyllä viittaavat, silloin pitää miettiä ollaanko oikealla alalla.”

Sipilä huolestui sijoittajien tuotto-odotuksista

Sipilä kertoi panneensa huolestuneena merkille, että sijoittajien hoivayrityksiin kohdistamat tuotto-odotukset ovat yhtiöiden pörssiarvostusten perusteella hyvin korkealla.

”Näitä odotusarvoja ei voi tehdä mitenkään muuten kuin tuloksentekoa nostamalla. Jos tuloksentekoa nostetaan tinkimällä palveluista, silloin ollaan väärällä tiellä.”

Uusi Suomi kysyi Sipilältä, mitä arvojen korostaminen käytännössä tarkoittaa osakeyhtiöiden tapauksessa, kun niiden toimintaa säätelee osakeyhtiölaki, jonka pykälän mukaan yhtiön tehtävä on tuottaa osakkeenomistajille voittoa. Osakeyhtiölaissa sanotaan, että ”yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin”. Näin ollen osakeyhtiö voi halutessaan yhtiöjärjestyksessä linjata toisin.

”Juuri näin – voittoahan täytyy tehdä, että yritys säilyy hengissä ja pystyy maksamaan palkkoja – mutta se, että kuinka paljon sitä voittoa tehdään ja mikä on se järjestys. Arvojen pitää ohjata toimintaa ensisijaisesti ja arvoissa pitää lukea ensimmäisenä se arvokas ja laadukas hoito.”

Sipilän mukaan palveluita tilaavien kuntien ja jatkossa kenties maakuntien tulisi varmistaa, että palveluntuottajaksi ehdolla oleva yritys toimii oikean arvojärjestyksen pohjalta, ja ottaa selvää esimerkiksi, maksaako yritys veronsa Suomeen.

”Katsoisin myös sitä [yrityksen] omistajapohjaa ja keskustelisin omistajien kanssa, että onko tämä myös pitkäjänteisesti todennettavissa, että aiotaan toimia näiden arvojen mukaisesti.”

Tämän jälkeen Sipilältä kysyttiin myös, olisiko hän valmis rajoittamaan hoivayritysten voitontavoittelua lailla. Tällöin Sipilä alkoi pohtia alalle sopivia yritysmuotoja, kuten jutun alussa kerrottiin.

Sipilän mukaan sote-uudistus ja syntyvät maakunnat takaavat palveluiden ostamiseen kuntia leveämmät hartiat eli enemmän osaamista, ja parantaa myös valvontaa.

LUE LISÄÄ:

Nyt puhuttaa hoivayhtiöiden omistus – Hallitusammattilainen: ”Miksi moni puolue karsastaa omistamisen vahvistamista Suomessa?”

Oikeusministeriltä kovat madonluvut hoivayhtiöille: ”Heitteillepanon, petoksen ja väärennöksen tunnusmerkistö voi täyttyä”

Hoitoalan edustajat pöyristyivät Attendo-johtajan kommentista: ”Hoitajana tiedän, että ihminen ei kuole muuttoon”

Kansanedustaja vaatii KRP:tä puuttumaan hoivajättien toimintaan: ”Ovatko Attendo, Esperi ja Mehiläinen saaneet oikeudettomasti voittoa?”

Attendon tapaus raivostuttaa – Nyt reagoi Juha Sipilä: ”Tämä lista kuntoon”