Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä kuvasi hallitusohjelmaa ”varsin keskustalaiseksi” puoluevaltuuston kokouksessa pitämässään puheessa. Puoluevaltuusto päättää pian, lähteekö keskusta Antti Rinteen (sd) hallitukseen.

”Tämä on varsin keskustalainen ohjelma. Itse olen siihen tyytyväinen. Siellä on varmasti paljon yksityiskohtia, joita emme olisi laittaneet, jos olisimme yksin tehneet ohjelman”, Sipilä tiivisti hallitusneuvotteluiden tuloksen puolueväelle.

LUE MYÖS: Hallitusohjelman aktiivimallia koskevasta kirjauksesta äläkkä: ”Miksi? Miksi nollakirjaus?”

Keskustan kynnyskysymykset toteutuivat Sipilän mukaan hyvin. Erityisen pitkään hän puhui hallitusohjelman työllisyystavoitteesta ja julkisen talouden tasapainon edistämisen jatkamisesta.

”Tämä on se iso kysymys, miten tässä onnistutaan”, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa hallitusohjelmaan on kirjattu pyrkimys hyvän talouskehityksen jatkamiseen sekä työllisyysasteen nostamiseen 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Työllisyyskehityksen reunaehtona on ”normaalin” kansainvälisen talouskehityksen olosuhteiden säilyminen.

”Tavoitteena on noin puolet edellisen vaalikauden työpaikoista”, Sipilä viittasi 60 000 uuden työllisen tavoitteeseen.

Hänen mukaansa työllisyyden edistämisestä saatiin keskustan toivomat ”tiukat kirjaukset”, joiden mukaan työllisyystavoitteeseen pyritään ”mitään keinoja poissulkematta”. Lue lisää: Työttömille lisää keppiä? Edes aktiivimallia ei perutakaan välittömästi

Taloustavoitteiden toteutumista tarkastellaan ensimmäisen kerran jo noin vuoden päästä, elokuun 2020 budjettiriihessä.

”Jos ei [työllisyys- ja taloustavoite ole toteutumassa], joudutaan tarkastelemaan myös sitä menopuolta”, Sipilä viittasi mahdollisiin menoleikkauksiin.

Sipilä kertoi olevansa hyvin tyytyväinen myös keskustan saldoon salkkujaossa.

Tilaisuudessa puhui myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Mahdollinen tuleva valtiovarainministeri katsoi keskustan saavuttaneen tavoitteensa neuvotteluissa lähes täydellisesti.

”Käytännössä kaikki kynnyskysymyksemme toteutuvat. Ja vähän enemmänkin”, hän sanoi.

LUE LISÄÄ:

Kipukohta hallitusohjelmassa paljastui vasemmistoliitossa – Li Andersson: Tulossa ”kovia vääntöjä”

”Todella poikkeuksellinen tilanne” – Juha Sipilän ”täyskäsi” ihmetytti Ylellä

Työttömille lisää keppiä? Edes aktiivimallia ei perutakaan välittömästi