Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vakuutti keskusjärjestö SAK:n vaalitentissä, että hänellä ei ole aikomuksia puuttua työehtosopimusten yleissitovuuteen.

Sipilä kommentoi yleissitovuutta, kun häneltä kysyttiin, mitä hallituksen taistelut ja neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa ovat opettaneet.

”Kyllä yleissitovuus on selvästikin pyhä, ja minä ainakin kunnioitan sitä – ja olen kunnioittanut”, Sipilä linjasi tentissä.

Hän jatkoi toteamalla, että ”pidetään siitä kiinni, mikä on pyhä”.

”Mutta meille [Sipilän hallitukselle] on ollut pyhää, että työllisyysaste nousee ja työttömyys vähenee”, pääministeri esitteli hallituksen näkökulmaa.

Sipilä kommentoi yleissitovuutta myös perjantaina julkaistussa MustRead-julkaisun haastattelussa. Kommentti on samansuuntainen kuin vaalipaneelissa annettu.

”Yleissitovuus on ollut osa suomalaista järjestelmää ja ei minulla ole sen tulevaisuuteen [suunnitelmia]… olen sanonut, että tällä hallituksella ei ole tarvetta muuttaa yleissitovuutta, eikä sitä ole muutettu”, Sipilä sanoo MustReadille korostaen, että tarvetta ei ole, jos työllisyysaste nousee muin keinoin.

SAK:n puoluejohtajille järjestämä suuri työelämäkeskustelu pidettiin perjantaina keskusjärjestön edustajiston kokouksen yhteydessä. Sipilä korosti, että hallituksen agendalla – erilaisten toimenpiteiden motiivina – on ollut ainoastaan työllisyysasteen nostaminen. Hän ilmoitti kaipaavansa kolmikantayhteistyöhön yhteisesti sovittuja tavoitteita. Keinoja, joilla näihin tavoitteisiin pyritään, pitäisi myös kyetä neuvottelemaan uusiksi nopeastikin, jos tavoite ei meinaa täyttyä, Sipilä hahmotteli.

Myös Sinisten puheenjohtaja, eurooppaministeri Sampo Terho ilmoitti, että ”kolmikantaisuus ja sen johdonmukaisena seurauksena yleissitovuus on ihan hyvä järjestelmä Suomessa myös jatkossa”.

”Yleissitovuuden puitteissa pitää löytää keinoja työllisyysasteen nostoon”, hän jatkoi Sipilän linjoilla.

Li Andersson: Pidän tärkeänä tätä linjausta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson katsoi Sipilän ilmoituksen merkittäväksi ottaen huomioon, että työministeri Jari Lindströmiltä (sin) on kuultu ennusteita yleissitovuuteen puuttumisesta. Lindström itse ei kuitenkaan asiaa aja.

”Siinä mielessä pidän kyllä tärkeänä, että tulee selvä linjaus niin keskustan johtajalta kuin sinisiltäkin, että tähän ollaan sitoutuneita ja pidetään yleissitovuuden säilyttämistä pyhänä”, Andersson sanoi.

Antti Rinne kummasteli Sipilän ja kokoomuksen Petterin Orpon vakuuttelua. Hän väitti hallituksen ajaman paikallisen sopimisen lainsäädännön uhanneen ”romuttaa koko tes-järjestelmän”.

”Ei tessejä ollut kukaan romuttamassa”, kiisti Orpo.

Hänen mukaansa kyse ei ollut tessien ohittamisesta, vaan siitä, että järjestäytymätön työnantajakenttä olisi päässyt soveltamaan tessejä.

Myös perussuomalaisten Jussi Halla-aho selvensi perussuomalaisten näkemystä yleissitovuudesta. Hän on aiemmin arvioinut, että yleissitovuutta voitaisiin tarkastella.

”Me kannatamme yleissitovuudesta kiinni pitämistä”, Halla-aho linjasi nyt.

Halla-aho syytti etenkin Elinkeinoelämän keskusliittoa (EK), joka on hänen mukaansa ”lähtenyt laukalle” avatessaan ovia halpatyövoimalle ja puhuessaan yleissitovuuden purkamisesta.

”Tämä on osa EK:n hyvin johdonmukaista tavoitetta polkea palkkoja suorittavan työn sektorilla, ja sen takia siihen tulee suhtautua hyvin kriittisesti”, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan paikallisen sopimisen lisäämistä tulee kuitenkin jatkaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sai ivallisen vastaanoton SAK:n paneeliyleisöltä. Lue lisää: SAK-yleisö nauroi Petteri Orpolle päin naamaa