Pääministeri Juha Sipilä (kesk) linjasi lauantaina Ylen Ykkkösaamussa, että Suomen tulee nostaa maksamansa kehitysavun määrää. Lisäksi hän nostaisi pakolaiskiintiötä.

”Olen valmis nostamaan tulevaisuudessa kehitysapua, kohti 0,7 tavoitetasoa ja tuplaamaan pakolaiskiintiön”, Sipilä sanoi.

Pääministeri linjasi samalla, että ihmisiä pitäisi auttaa lähempänä kriisialueita ”paremmissa olosuhteissa”.

”Siellä tehdään sitten jo se valinta, ketkä ovat henkilökohtaisen suojelun tarpeessa. Nythän tämän tilanteen teki vaikeaksi se, että suurin osa näistä liikkeellä olijoista oli taloudellisten syiden takia. Ei sen takia, että he pakenisivat sotaa tai henkilökohtaista vainoa. Se on tämän epäjärjestyksen aiheuttanut Euroopassa”, hän kommentoi.

Sipilän mukaan pelot siitä, että maahanmuuttajissa on mukana terroristeja tai tai ihmisiä, joilla on taipumus radikalisoitua, ovat aiheellisia.

”Kyllä nämä ihan aiheellisia pelkoja on, jotka meidän pitää ottaa päätöksenteossa myöskin huomioon.Tähän monimutkaiseen ongelmaan tarjotaan helposti yksinkertaisia ratkaisuja, että pistetään rajat kiinni. Ei se niin yksinkertaista vaan ole. Tässä pitää tehdä monen tason toimia.”