Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus valmistelee kehysriiheen toimenpiteitä, jotka on suunnattu yli 600 000 suomalaisen muodostamalle erityisryhmälle.

Tältä ryhmältä puuttuu toisen asteen tutkinto ja sen työllisyysaste on vain 43 prosenttia.

Sipilä kertoo toimenpiteistä kirjoituksessaan, joka käsittelee professori Juho Saaren eriarvoisuustyöryhmän tuoretta raporttia.

– Työryhmän raportissa todetaankin mm., että julkisen vallan tulee tukea ihmisten itsensä pyrkimyksiä hyvinvointinsa ja terveytensä edistämiseen aikaisempaa voimakkaammin ja vähentää näin tulonsiirtojen ja palvelujen pitkäaikaista käyttöä. Työttömyysturvan aktiivimalli ja osallistavan sosiaaliturvan kokeilu vievät jo nyt tähän suuntaan ja tukevat ihmisten aktiivisuutta, Sipilä sanoo.

– Keskustelussa eriarvoisuudesta keskitytään helposti vain etuuksien tasoon. Liian usein unohdetaan se, että palveluilla on erityisen suuri merkitys juuri silloin, kun elämä koettelee kovimmin.

Ensi vaalikauden keskeisimpiä isoja uudistuksia on Sipilän mukaan perusturvan ja työn yhteensovittaminen.

– Tällä vaalikaudella asiaa työstetään parlamentaarisen valmistelun kautta siten, että uusi hallitus pääsee uudistustyössään heti kunnolla liikkeelle.

Sipilän mukaan hallitus on jo laittanut alulle uudistuksia, joihin Saaren työryhmä kiinnittää huomiota. Sosiaali- ja terveysministeriöllä sekä opetus- ja kulttuuriministeriöllä on kaksi yhteistä hanketta, Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa (LAPE) ja STM:n Osatyökykyisille tie työelämään (OTE). Lisäksi suunnitelmat asunnottomuuden puolittamiseksi ovat Sipilän mukaan pitkällä ympäristöministeriössä.

– Hallitus on ottanut ja ottaa kysymyksen tuloeroista ja eriarvoisuudesta tosissaan. Tähän työhön meillä on nyt pian kaksi uutta työvälinettä; Juho Saaren eriarvoisuustyöryhmän esitykset ja myöhemmin ensi viikolla julkistettava selvitys hallituksen talouspolitiikan vaikutuksista työllisyyteen ja tuloeroihin.

LUE MYÖS: Työttömälle ehdotetaan 697 €/kk: Kaikki tuet yhteen perusturvalakiin?