Oppositiopuolueet vihreät ja Rkp vaativat puheenjohtajiensa yhteisessä kannanotossa pääministeri Juha Sipilää (kesk.) yksiselitteisesti torjumaan rasistiset, maahanmuuton vastustamiseen profiloituvat katupartiot.

Pääministeri Sipilän eilistä kannanottoa on pidetty sekavana ja monitulkintaisena. Hän vertasi katupartioista kysyttäessä toimintaa lasten harrastuskuljetuksiin.

– Pääministeri ei voi rinnastaa ihmisten vapaaehtoistoimintaa ja rasistiseen motiiviin perustuvaa katupartiointia. Se antaa kuvan siitä, että pääministeri ei ole tilanteen tasalla, Ville Niinistö (vihr.) ja Carl Haglund (r.) toteavat tiedotteessaan.

Kaksikon mielestä pääministeri Sipilän eilinen lausunto väisti kysymyksen rasistisista katupartioista.

– Jengien katupartiointi on aivan eri asia kuin esimerkiksi asuinyhteisöissä tapahtuva yhteinen huolenpito nuorten liikkumisesta. Tiettyjä väestöryhmiä vastaan suunnattu katupartiointi vaarantaa turvallisuutta ja lisää jännitteitä. Se voi johtaa väkivallan lisääntymiseen. Monet ihmiset ovat vakavasti huolissaan, Haglund ja Niinistö toteavat.

- Esimerkiksi avoimesti rasistisiin tavoitteisiin nojaava Soldiers of Odin -järjestö tunnuksineen ei ole neutraalia yhteisön valvontaa.

Sipilä korosti Ylen haastattelussa, että kansalaispartiot eivät tietenkään voi ottaa poliisivaltuuksia käsiinsä.

Haglundin ja Niinistön mielestä pääministerin, oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) ja sisäministeri Petteri Orpon (kok.) lausunnot ovat tällä hetkellä ristiriidassa keskenään.

– Sivistyneessä oikeusvaltiossa julkinen valta vastaa ihmisten turvallisuudesta. Hallituksen on osoitettava, että Suomessa turvallisuudesta vastaa poliisi ja syrjiviä katujengejä ei hyväksytä, Haglund ja Niinistö vetoavat.