Keskustan puheenjohtaja, tarkkana rahamiehenä ja miljonäärinä tunnettu Juha Sipilä lahjoitti poikkeuksellisen suuria summia puolueelleen sekä kirkolle, paljastaa Sipilästä tänään tiistaina julkaistu vaalikirja Juha Sipilä – Keskustajohtajan henkilökuva (Minerva 2015).

Toimittaja Risto Uimosen kirjan mukaan Sipilä, joka nousi keskustan johtoon kesällä 2012, hoiti puolueen raha-asioita kuntoon lahjoituksin pariinkin otteeseen.

– Sipilä asetti tavoitteekseen tehdä Keskustasta velaton puolue kesään 2014 mennessä, ja kun se näytti ottavan koville, hän maksoi itse pois puolueen velkoja ja ryhtyi keräämään ideoimillaan tempauksilla rahaa puolueelle, kirjassa kerrotaan.

Keskusta oli pahoissa rahaongelmissa. Puolueen raju vaalitappio vuonna 2011 johti siihen, että keskustan puoluetuki romahti 2,88 miljoonalla eurolla vuodessa verrattuna edelliseen vaalikauteen, jolloin puolue sai 9,18 miljoonaa euroa vuodessa.

Yksi Sipilän vetämistä kampanjoista oli Pyörät pyörimään –pyöräilykampanja, joka toteutettiin kesällä 2013.

Kirjan mukaan Sipilä ja hänen vaimonsa Minna-Maaria Sipilä sekä Fortel Invest Oy antoivat pyöräilykampanjaan yhteensä 75 000 euroa, 25 000 euroa kukin. Keskusta pystyi lyhentämään pyöräilykampanjan tuotoilla velkojaan.

Tämä oli kirjan mukaan jo toinen kerta, kun keskusta hyötyi Sipilästä taloudellisesti. Sipilä oli lahjoittanut kaksi vuotta aikaisemmin puolueensa eduskuntavaalikampanjaan 25 000 euroa. Hänen lahjoituksensa oli silloinkin kaikkein suurin, kirjassa kerrotaan.

–Keskustan Sipilöiltä saama satatuhatta euroa oli summana niin suuri, että se sai kulmakarvat kohoamaan merkitsevästi eri puolilla. Tällaista ei muistettu tapahtuneen ennen Suomen politiikassa, kirjassa todetaan.

Kirjan mukaan Keskustalla oli velkaa 1 076 287 euroa, kun Sipilästä tuli puheenjohtaja kesällä 2012. Velka koostui 465 385 euron pankkilainasta ja luotollisella shekkitilillä olleesta 610 902 euron velasta.

–Kaksi vuotta myöhemmin, toukokuun lopussa 2014, Keskusta oli pystynyt maksamaan pankkilainansa pois, joten Sipilän tavoite velattomuudesta oli toteutunut tässä mielessä. Keskusta lyhensi puoluekokouskaudella rahoituslaitosvelkojaan 841 435 eurolla, kirjassa kerrotaan.

Luotollisella shekkitilillä oli kuitenkin velkaa vielä yli 200 000 euroa.

–Puheenjohtaja Juha Sipilän linjauksen mukaan pidämme huolta siitä, että teidän ei jatkossakaan tarvitse kuulla juttuja umpivelkaisesta kepusta, puoluesihteeri Timo Laaninen (kesk.) kommentoi.

Uskonnon merkityksestä Sipilälle kertoo se, että hän teki poikkeuksellisen suuren lahjoituksen kirkolle vuonna 2002.

–Minna-Maaria ja Juha Sipilä säätiö lahjoitti vuonna 2002 kirkolle 85 000 euroa. Lahjoitus johti Pohjoisen akordirahaston perustamiseen Oulun hiippakuntaan, kirjassa kerrotaan.

Akordirahasto auttaa velkojensa takia toivottomaan tilanteeseen ajautuneita kotitalouksia. Sipilä kuuluu lestadiolaiseen Rauhan Sana –liikkeeseen, joka on lestadiolaisista liikkeistä vapaamielisimmästä päästä.

–Käyn harvakseltaan hengellisissä tilaisuuksissa, luen Raamattua ja hiljennyn rukoillen, Sipilä kuvaa suhdettaan uskontoon.

Kirjassa käydään läpi myös Sipilän taustoja yritysjohtajana. Sipilä perusti Fortel Invest Osakeyhtiön vuonna 1995 sijoitusyhtiökseen. Työntekijöille maksettiin tasapalkkaa – ainakin nimellisesti, kun johdon mahdollisia bonuksia ei oteta huomioon.

–Fortel Investissä toimittiin idealistisesti, sillä sen työntekijöillä oli toimitusjohtajaa myöten tasapalkka, 3000 euroa kuukaudessa. Henkilöstöllä oli myös bonusjärjestelmä, kirjassa kerrotaan.

Uudessa kirjassa käsitellään myös Sipilän puheenjohtajuuden pahinta kriisiä: keuhkoveritulppaa, johon Sipilä sairastui kaksi kertaa. Puolueessa jouduttiin miettimään onko Sipilästä jatkamaan puheenjohtajana. Lue juttu Sipilän keuhkoveritulapsta täältä.