Keskustan eroava puheenjohtaja Juha Sipilä linjasi puoluekokouksessa pitämässään jäähyväispuheessa kuuden kohdan listan työllisyystoimia, joita Suomi hänen mukaansa tarvitsee. Puhe sisälsi useita piikkejä istuvalle Antti Rinteen (sd) hallitukselle, jossa myös keskusta on mukana.

”Jos joku tänään luulee, että Suomi voi pärjätä neljän päivän työviikkoa tai kuuden tunnin työpäivää tekemällä, niin vikaan menee. Suomi pärjää maailmantaloudessa vain osaamisellaan, luovuudella ja ahkeruudella”, Sipilä sanoi.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) on ehdottanut neljän päivän työviikkoa ja kuuden tunnin työpäivää. Lue tarkemmin: Nyt Sanna Marin perustelee avauksensa: ”Suomalaisyhtiöt pystyivät ongelmitta maksamaan 6 tunnin työpäivästä 8 tunnin palkan”

Sipilä korosti puheessaan, että työllisyys on ”Aja O myös istuvan hallituksen onnistumista mitatessa”. Hän listasi kuusi asiaa, joilla työllisyyttä pitäisi parantaa.

”Voitte kutsua sitä Sipilän työllisyyslistaksi.”

Ensimmäiseksi Sipilä korosti, että kustannuskilpailukyvystä on pidettävä huolta. Lisäksi hän vahvistaisi paikallista sopimista.

”Nyt ei saisi murentaa sitä kilpailukykyä, mikä vaivalla yhteisesti sopien rakennettiin. Määritellään laissa tilanteet, joissa työnantaja ja työntekijä voivat sopia paikallisesti työehdoista – erityisesti työajasta. Vastaavasti vahvistetaan työntekijöiden kykyä neuvotella ratkaisuista, joilla taata työpaikat.”

Sipilän mukaan Suomessa pitäisi tehdä myös uusi sopimus yhteiskunnan ja vahvempaa perusturvaa tarvitsevien ihmisten välillä Saksan mallin mukaan.

”Vastaanottaessaan paremman korotetun perusturvan työntekijä sitoutuu ottamaan työtä ja koulutusta vastaan myös oman aikaisemman ammattinsa ja asuinpiirinsä ulkopuolelta”, hän linjasi.

Lisäksi Sipilä helpottaisi osatyökykyisten työllistymistä ja poistaisi asteittain EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinnan.

Viimeisenä kohtana Sipilän listalla on tuottavuuden parantaminen panostamalla tutkimukseen, tuotekehitykseen ja osaamiseen sekä investointien esteitä purkamalla.

”En epäile, etteikö hallitus saavuta työllisyystavoitettaan, mutta edellä olevan tyyppistä listaa se vaatii. Punamultahallituksen ohjelma antaa hyvät eväät työllisyyden nostamiselle – nyt on näytön paikka”, hän totesi.

Sipilä varoitti myös sortumasta helppoihin ratkaisuihin taloudessa.

”Ne lämmittävät kuin pissa housuissa pakkasella, vain hetken. Kakun jakaminen on todella helppoa, kaikki poliitikot osaavat sen. ”

Sipilän puheessa oli myös tunteikkaampi osuus.

”Puheenvuoroni aihe on kiitos. Iso kiitos, joka kumpuaa syvältä ja vetää välillä sanattomaksi. Ennen kaikkea haluan tältä paikalta nyt kiittää sinua - puolueen rivijäsentä. Kiitos, että tulit kannustamaan minua ja kysymään, miten jaksat tämän kaiken keskellä. Kiitos, että kysyit sitä ihmisenä ihmiselle”, hän sanoi.

Juha Sipilä ilmoitti jättävänsä keskustan puheenjohtajuuden viime kevään eduskuntavaalien jälkeen. Lue lisää: Näkökulma: Juha Sipilä oli pelastaja, joka jättää jälkeensä kaaoksen

Keskustan uusi puheenjohtaja valitaan tänään lauantaina. Iltalehden keskustan puoluekokouksessa tekemän ovensuukyselyn mukaan 63 prosenttia kantansa päättäneistä puoluekokousedustajista tukee Katri Kulmunia puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

Kyselyyn vastasi 264 puoluekokousedustajaa. Heistä 132 ilmoitti kannattavansa puheenjohtajaksi Katri Kulmunia ja 76 Antti Kaikkosta. 56 ilmoitti, ettei osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, kumpaako äänestää puheenjohtajaksi.

Lue tarkemmin: Iltalehden ovensuukysely: Katri Kulmuni vahvoilla keskustan johtoon - ”Kyllä jännittää”