Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat vaativat, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) on annettava ilmoitus eduskunnalle sosiaali- ja terveysvaliokunnalle annettavan vastineen keskeisistä linjauksista.

Kyseessä on hallituksen vastine perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoon. Perustuslakivaliokunnan lausunto oli kriittinen hallituksen sote-esitystä kohtaan, mutta valiokunta katsoi, että muutokset voidaan tehdä eduskunnassa ilman uutta hallituksen esitystä.

–Koska hallitus on valinnut menettelytavan, joka ei ole julkinen, niin avoimuutta tulisi lisätä muilla keinoin. On tärkeää, että koko eduskunnalle tuodaan keskusteltavaksi kaikki se tieto, mikä on annettavissa, puheenjohtajat toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

Opposition eduskuntaryhmien puheenjohtajat toteavat, että kyseessä on ”vuosisadan uudistus” ja siksi niin kansanedustajien kuin kansalaisten on saatava tietää, mitä hallitus aikoo tehdä.

–Kansanedustajille on tarjottava tilaisuus keskustella sosiaali- ja terveysvaliokunnan lisäksi myös täysistunnossa hallituksen uudistuksesta. Tässä tilanteessa hallitus voi edistää avoimuutta antamalla pääministerin ilmoituksen eduskunnalle.

Tiedotteen ovat allekirjoittaneet SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ja ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist.

Juha Sipilän mukaan hallituksen vastineessa otetaan kantaa myös sote-uudistuksen EU-notifikaatioon.

Lue myös:

Hallitus: Sote-vastaus valmistumassa – esittely eduskunnalle maanantaina

Taas uusi hämmennys sotesta – Petteri Orpo: ”Yhtään euroa ei lähetetä, ennen kuin lait on hyväksytty tässä talossa”