Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Syyrian kriisi on vaatinut liian monia ihmishenkiä, aiheuttanut liikaa kärsimystä ja ajanut liian monia ihmisiä pakolaisiksi. Sipilä kirjoittaa blogissaan, että jo vuosia jatkuneen kriisin hoito ja poliittiset ratkaisuyritykset ovat olleet koko kansainvälisen yhteisön vakava epäonnistuminen.

–Kriisin monimutkaisuus ja siihen liittyvät geopoliittiset taustatekijät ovat ilmeisiä, mutta ne eivät saa olla tekosyy sille, ettei ratkaisuja haeta tosissaan ja väsymättömästi. Olemme tehneet liian vähän liian myöhään. Euroopan unioni on suurin humanitaarisen avun toimittaja alueelle, mutta se ei ole pystynyt nousemaan mukaan Syyrian tilanteen poliittisen ratkaisun etsintään, Sipilä sanoo.

Hänen mukaansa EU-päämiesten tahtotila oli Eurooppa-neuvostossa torstaina kuitenkin selvä.

–Alkuperäinen päätelmäluonnos Syyriasta ei ollut riittävän kunnianhimoinen. Vahvensimme päätöstämme kokouksen kuluessa. Aleppon itäosan kaikille asukkaille on järjestettävä välittömästi apua ja suojelua. Evakuointi on suoritettava turvallisesti ja ihmisarvoa kunnioittaen. Humanitaarisen avun toimittajille on turvattava esteetön pääsy alueelle välttämättömien tarvikkeiden ja kiireellisen lääketieteellisen hoidon toimittamiseksi. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden säädöksiä tulee noudattaa, Sipilä kertoo.

Hän korostaa, että kansainvälisen oikeuden rikkomiseen ja mahdollisiin sotarikoksiin syyllistyneet on saatettava vastuuseen teoistaan.

–EU harkitsee tässä suhteessa kaikkia käytettävissä olevia vaihtoehtoja. On järkyttävää ja täysin tuomittavaa, ettei ihmisyys tunnu merkitsevän Aleppon pommittajille mitään. Sodan käynnissäkin on ihmiskunnan historian eri vaiheissa ollut sääntöjä, joita eri osapuolet ovat kunnioittaneet. Nyt nuo ihmisyyden rippeetkin on unohdettu.

Siviilien ja kapinallisten evakuointi rauniokaupungiksi pommitetusta Syyrian Alepposta keskeytyi tänään perjantaina. Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja Elizabeth Hoff kertoo BBC:lle, että evakuointi keskeytettiin Venäjän armeijan määräyksestä. Syyrialaismedia kertoo, että keskeytyksen syynä on se, että kapinalliset yrittivät salakuljettaa raskasta aseistusta evakuointisaattueessa.

Alueelta evakuoitiin BBC:n mukaan torstaina alkaneessa operaatiossa 6 000 siviiliä. YK arvioi, että 50 000 siviiliä on edelleen ansassa Aleppossa.

Suomen europarlamentaarikot Heidi Hautala (vihr.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Merja Kyllönen (vas.) ja Nils Torvalds (r.) puolestaan vetosivat aikaisemmin tällä viikolla Suomen hallitukseen Aleppon tilanteen vuoksi.

–Suomen on vaadittava väkivallan lopettamista painokkaasti ja edellytettävä, että mahdolliset sotarikokset on tutkittava ja syylliset saatettava oikeuden eteen, he kirjoittavat avoimessa kirjeessään.

Lue lisää:

Kaksi oppositiojohtajaa SK:ssa: ”Suomi on alkanut näyttäytyä maana, jota on vaikea tunnistaa omakseen”

Iskikö tarkka-ampuja heti? – Aleppon evakuointi käynnissä vaikeuksista huolimatta