SAK:n reaktio aktiivimalliin on ollut todella suuri pettymys, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) linjaa, että aktiivimalli ei ”missään tapauksessa ole kilpailukykysopimuksen vastainen”. Sipilä kertoo näkemyksestään blogissaan. Pääministeri korostaa, että aktiivimalli on vain yksi osa työllisyystoimien kymmenen kohdan listaa, niin kutsuttua kymppilistaa.

Työmarkkinakeskusjärjestö SAK on nostanut esiin, että työttömyysturvan aktiivimalli olisi kiky-sopimuksen vastainen. Viimeksi tiistai-iltana SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painotti Ylen A-studiossa, että kiky-sopimuksen yhteydessä niin ay-liike, työnantajat kuin hallitus sopivat, että työttömyysturvaa ei leikata.

–Tämä on meidän mielestämme sopimuksesta lipeämistä. Sen takia tämä reaktio on näin voimakas, Eloranta toteaa Ylellä.

Sipilä kertoo, että SAK:n reaktio ”on ollut todella suuri pettymys”.

–Hallituksen päättämä toimenpidekokonaisuus on työttömän kannalta hyvä. Sillä ei voi perustella perjantain toimia. Lakkoilulle täytyykin olla jokin muu syy, Sipilä arvioi.

Hallituspuolue sinisten puheenjohtaja, kulttuuriministeri Sampo Terho syytti perjantain mielenilmausta ja lakkoa SDP-johtoiseksi operaatioksi.

Niin ay-puolelta kuin hallituksestakin täsmennetään Uudelle Suomelle, että kiisteltyä kohtaa ei ole suoraan kirjattu kiky-sopimukseen.

Kyse on viittauksesta hallitusohjelman ehdollisiin lisäleikkauksiin. Ne ovat juuri niitä 1,5 miljardin euron leikkauksia, joiden ylle pääministeri Juha Sipilä suurieleisesti esitti vetävänsä ruksit, jos yhteiskuntasopimus – sittemmin kilpailukykysopimus – syntyisi.

Hallitusohjelman liitteestä 2 löytyvä leikkauspaketti sisältää myös 120 miljoonan euron leikkaukset työttömyysturvaan. SAK ja Eloranta katsovat, että kiky-sopimus tarkoittaa, että työttömyysturvaan ei kosketa.

Kilpailukykysopimuksen johdannossa lukee, että ”työmarkkinajärjestöt edellyttävät, että hallitus peruuttaa hallitusohjelmassa mainitut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona olevat 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset”. Hallituksesta vakuutetaan, että leikkauksesta ei ole kyse.

–Ei aktiivimalli ole kiky-sopimuksen vastainen. Kun kiky-sopimus tehtiin, sovittiin kyllä myös siitä, että palataan pöytään miettimään työllisyyden toimenpiteitä yhdessä kolmikantaisesti. Niin tehtiin ja syntyi tämä kymppilista, josta aktiivimalli on yksi osa, sanoo sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

–Se [aktiivimalli] on meidän tulkinnan mukaan kilpailukykysopimuksen vastainen. Maan hallitus lupasi, kun kilpailukykysopimusta valmisteltiin ja sovittiin, vetää säästöjä pois. Ja yhtenä poisvedettynä oli työttömyys, arvioi puolestaan Eloranta A-Studiossa.

120 miljoonan euron leikkaus ei suoraan toteudu aktiivimallissa. Sitä koskevassa hallituksen esityksessä todetaan, että omavastuupäivien lyhentäminen seitsemästä päivästä viiteen lisää ansioturvamenoja noin 37 miljoonalla eurolla. Toisaalta, jos lakimuutoksella ei ole mitään vaikutusta työttömien aktivointiin, ”syntyy uusista omavastuupäivistä [eli 4,65 prosentin leikkauksesta] enimmillään noin 70 miljoonan euron säästö” ansioturvamenoihin, esityksessä arvioidaan.

Sitä, että aktiivimallilla ei ole mitään vaikututusta, pidetään hallituksen esityksessä kuitenkin ”varsin epätodennäköisenä”. Jos puolet ansio- ja peruspäivärahan saajista sekä neljännes työmarkkinatuen saajista täyttäisivät aktiivisuusedellytyksen, olisi vaikutus julkiseen talouteen pieni, noin 6 miljoonan euron säästö.

–Se on nyt esitetty leikkauksena. Tämä kokonaisuus ei todellakaan ole leikkaus, eikä myöskään aktiivimalli itsessään, joka useimpien tapauksessa ei ole sitä. Suurin osa työttömistä saa enemmän aktiivimallin kautta, mitä aiemmin, koska alun omavastuupäiviä vähennetään, toteaa Terho.

Lue myös:

Sampo Terho syyttää nyt SDP:tä lakoista: ”Johti aktiivimallin vastaista operaatiota”

Kansanedustaja tyrmää Teollisuusliiton lakkopuheet: ”Uskomatonta – pyhittää työpaikkakiusaamisen”

SAK kiistää: Emme sitoutuneet hallituksen listaan ja aktiivimalliin – ”Härskiä puhetta”

Ay-liikkeessä kovaa lakkopeliä: Rikkuri joutuu selittämään työntekoaan – kuuluu Teollisuusliittoon tai ei

”Aktiivimalli on peruttava ja aloitettava kolmikantakeskustelu uudestaan” – Suurliitot lähtevät SAK:n protestiin

”Pitääkö muuttaa Oulusta Helsinkiin osa-aikaisen tiskarin työhön?” – Harmistunut tohtori vastaa professori Puttoselle

”Hallitus on täysin kuuro ja sokea, jos sivuuttaa palautteen aktiivimallista” – PAM mukaan SAK:n mielenilmaukseen