Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps) mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan tulee tutkia pääministeri Juha Sipilän (kesk) toimintaa tämän pyydettyä eroa tasavallan presidentiltä vain viisi viikkoa ennen eduskuntavaaleja.

”Suomi elää siis nyt poikkeustilaa. Sen on synnyttänyt pääministeri Juha Sipilä. Mikä on oikea, perustuslakiin perustuva menettely tällaisessa tilanteessa, jollaista ei koskaan aiemmin ole ollut”, Kankaanniemi kysyy Puheenvuoron blogissaan .

”Miten olisi menetelty, jos sote olisi kaatunut tammi-helmikuussa? Olisiko pääministeri pyytänyt ja saanut eron ja jatkanut kuin mitään ei olisi tapahtunut? Kuinka pitkä tällainen tilanne voi olla”, hän jatkaa.

Kankaanniemi korostaa, että perustuslaissa ei tällaista tilannetta varten säädöstä eikä perustuslakivaliokunnalla ole ennakkotulkintaa tällaisesta.

”Perustuslakivaliokunnan tulee tutkia tapahtunut ja linjata menettely nyt ja tulevaisuutta varten. On harkittava, pitääkö pääministerin menettelyn tutkimiseksi tehdä muistutus perustuslakivaliokunnalle. Siihen tarvitaan 10 kansanedustajaa”, hän linjaa.

Kankaanniemi huomauttaa blogistaan syntyneessä keskustelussa, että jos muistutus tehdään, perustuslakivaliokunnan on se pakko käsitellä.

”Aikataulu on valiokunnan päätösvallassa. Viidessä viikossa se ei tapahdu, mutta uusi valiokunta aloittaa työnsä toukokuun alussa. Asia ei vanhene”, hän sanoo.

Asiaan kiinnitti aikaisemmin viikonloppuna huomiota Tähtiliikkeen kansanedustaja Paavo Väyrynen.

”Eduskuntaryhmien tulisi kehottaa pääministeriä peruuttamaan eronpyyntönsä ja kantamaan vastuun johtamansa hallituksen toiminnasta siihen saakka, kunnes uusi on eduskuntavaalien jälkeen muodostettu. Pääministerin jättämä eronpyyntö vain muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja on nykyisen perustuslain valossa hyvin arveluttava”, Väyrynen kirjoittaa omassa Puheenvuoron blogissaan .

Lue lisää: ”Pääministerin eronpyyntö vain muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja on nykyisen perustuslain valossa hyvin arveluttava”

Väyrynen kommentoi aihetta myös Kankaanniemen blogista syntyneessä keskustelussa ja linjaa, ettei Sipilän menettelyä tule hyväksyä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen tiistaiksi koolle kutsumassa eduskuntaryhmien kokouksessa.

”Meidän tulisi sen sijaan kehottaa Sipilää peruuttamaan eronpyyntönsä. Voisiko perussuomalaisten eduskuntaryhmä yhtyä tähän? Eduskuntaryhmien puheenjohtajat voisivat niin halutessaan pyytää asiasta perustuslakivaliokunnan lausunnon”, Väyrynen toteaa.

Kankaanniemi vastaa, ettei vaadi Sipilää perumaan eroa.

”Katson kuitenkin, että se, että pääministeri jätti valtion johtamisen "tuuliajolle" viisi viikkoa ennen vaaleja valmistautuessaan puolueensa vaalityöhön, on erittäin kyseenalainen päätös. Se pitäisi tutkia perustuslakivaliokunnassa. Presidentti teki sen, minkä voi ja sai tehdä eli myönsi pyynnöstä eron ja pyysi jatkamaan "virkamiesmäisesti"... aika pitkän ajan. Tuleeko tällaisesta vastuun pakoilusta maan tapa? Sallitaanko se ilman sen kummempaa pohdintaa”, hän kommentoi.

”Eduskunnan tulee kuulla Sipilän ja keskustan sekoilun oikeudelliset perusteet”

Antti Kaikkonen kutsui lauantaina eduskuntaryhmät kokoukseen ensi tiistaiksi. Kaikkonen ehdottaa eduskuntaryhmille, että nykyinen hallitus jatkaisi toistaiseksi toimitusministeristönä.

”Perustelen tätä eduskuntavaalien läheisyydellä. Arvioni mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta”, Kaikkonen sanoo kutsussaan. Lue tarkemmin: Nyt tuli Antti Kaikkosen etukäteen kuohuttanut esitys: ”Prosessista on konsultoitu oikeuskansleria”

Perustuslakivaliokunnan jäsen, perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri katsoo, että Kaikkosen koolle kutsumaan kokoukseen on pyydettävä paikalle myös oikeuskansleri, eduskunnan pääsihteeri sekä perustuslakivaliokunnan vastaava valiokuntaneuvos.

”Haluan kuulla mikä on koolle kutsutun kokouksen tarkoitus. Ero hallitukselle on jo myönnetty, siihen ei oppositiota tarvittu. Pyydän kuulla mitkä ovat oikeudelliset perusteet ja vastuut, miksi meidät pyydetään sinne siunaamaan menettely. Haluan kuulla onko muita vaihtoehtoja heidän aitoon eroon vai onko kokous pelkkä muodollisuus. Eduskunnan tulee kuulla Sipilän ja keskustan sekoilun oikeudelliset perusteet”, Meri linjaa tiedotteessaan.

Hän sanoo pitävänsä Juha Sipilän toimintaa farssina.

”Jätetään paikka kun ei ole aikaa valita uutta toimivaa hallitusta ja lähdetään oppositioon arvostelemaan omaa esitystä sotesta. Vallasta pidetään kuitenkin kiinni. Keskustalla oli jo uusi malli olemassa, mutta samalla he ajoivat tahallaan toimimatonta mallia läpi.”

Lue myös: Juha Sipilän sote-lausunto suututtaa: ”Pakoilee poliittista vastuuta - Tuollainen pääministeri joutaa mennä”

Päivitetty klo 11.45: Juttuun lisätty Leena Meren ja Paavo Väyrysen kommentit