Hallitusryhmä Siniset ei nykytilanteessa kannata pakolaiskiintiön nostamista, puolue tiedottaa.

Molemmat muut hallitusryhmät, kokoomus ja keskusta, ovat väläyttäneet ajatusta. Tuoreimpana pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti, että hän olisi henkilökohtaisesti valmis ”nostamaan Suomen kiintiön väliaikaisesti jopa 2 000 pakolaiseen”. Nykyinen kiintiö on 750.

– Pakolaiskiintiön maltillisesta nostamisesta voidaan keskustella sitten, kun maahanmuuttojärjestelmän kustannukset on saatu paremmin hallintaan, toteaa ministeri Sampo Terho (sin.).

Kustannusten hallinnalla Siniset tarkoittaa sitä, että turvapaikkajärjestelmää tulisi uudistaa. Sinisten mukaan ”on maahanmuuttojärjestelmän kestävyyden kannalta keskeistä, että turvapaikkahakemukset aletaan käsitellä jo EU-alueen ulkopuolella”.

– Tämän tavoitteen pitäisi mielestäni olla yksi Suomen EU-politiikan kärjistä tällä hetkellä, Terho sanoo.

Hakemusten käsittely Euroopan ulkopuolella olisi Sinisten mielestä järkevää ja vapauttaisi myös resursseja kriisien uhrien tehokkaampaan auttamiseen.

– Turvapaikkahakemusten käsittely Euroopan ulkopuolella tulisi vastaanottaville yhteiskunnille edullisemmaksi, jolloin resursseja voitaisiin uudelleenkohdentaa esimerkiksi lähtöalueiden humanitaarisiin tarpeisiin. Tämä olisi suuressa kuvassa paljon suurempi apu kuin pakolaiskiintiön nostaminen, Terho katsoo.

Lue myös: Yle: Pääministeri Sipilä nostaisi roimasti Suomen pakolaiskiintiötä – 2000:een 750:stä

Lue lisää: Sininen tulevaisuus: Turvapaikkahakemusten käsittely siirrettävä Euroopan ulkopuolelle