Kansanedustaja puheenjohtaja Paavo Väyrysen (tl) mielestä Juha Sipilän (kesk) pitäisi perua perjantaina jättämänsä eropyyntö.

”Eduskuntaryhmien ei olisi pitänyt hyväksyä tätä syntynyttä tilannetta, vaan pyytää, että pääministeri peruuttaa eronpyyntönsä”, Väyrynen sanoo tiistaina eduskunnan Pikkuparlamentissa pidettyjen neuvottelujen jälkeen.

LUE LISÄÄ: Eduskuntaryhmien linjaus: Toimitusministeristö jatkaa

Väyrynen ja hänen Seitsemän tähden liikkeensä jättäytyivät pois muiden eduskuntaryhmien linjauksesta, että Sipilän hallitus voi eron jälkeen jatkaa toimitusministeristönä aina seuraavan poliittisen hallituksen muodostamiseen saakka.

Väyrynen katsoo, että Sipilän hallituksen erosta syntyy nyt poikkeuksellinen tilanne, kun hänen mukaansa neuvotteluissa esitettiin oikeudellinen tulkinta, että myös toimitusministeristön kuuluu nauttia eduskunnan luottamusta.

”Tämähän tarkoittaa silloin sitä, että kun on syntynyt tämä tilanne, niin ne ryhmät, jotka ovat olleet oppositiossa hallitusta vastaan, joutuvatkin nyt hallitusvastuuseen – siis vastaamaan toimitusministeristön politiikasta”, Väyrynen toteaa.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elolle oli kuitenkin syntynyt eri kuva kokouksesta, eikä nyt otettu kantaa, ovatko ryhmät antaneet luottamuksensa toimitusministeristölle vai eivät.

”Mutta lähtökohta on, että toimitusministeristön niin kuin hallituksenkin täytyy nauttia eduskunnan luottamusta. Sitten esimerkiksi välikysymyksellä luottamuksen voi asettaa kyseenalaiseksi. Sen voi tehdä näillä näkymin 19.3. asti [istuntokauden päättymiseen saakka]”, Elo toteaa.

LUE MYÖS: Kun Juha Sipilä antoi erokirjeensä Sauli Niinistölle, kulisseissa oli jo ratkaistu mitä sitten kävisi