Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausunto eilisessä A-studiossa ihmetyttää yliopistoväkeä ja oppositiota.

Sipilä puhui Suomen heikosta taloustilanteesta ja totesi näin:

- Nyt pitäisi löytää niitä ihmisiä, jotka kertovat, että mitä nyt pitäisi tehdä. Niitä on ihan liikaa nyt Suomessa, jotka kertovat, mitä nyt tässä tilanteessa ei saa tehdä. Löytyy kaiken maailman dosenttia, jotka kertovat, että tätä ja tätä ei saa tehdä. Nyt hallitus ei vain voi seisoa kädet taskuissa ja katsoa, kuinka työttömyys kasvaa. Meidän täytyy nyt tehdä jotakin.

Helsinkiläinen oppositiopuolue SDP:n kaupunginvaltuutettu, Helsingin yliopiston dosentti Ville Jalovaara kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että Sipilän arvostelu dosentteja kohtaan ”herätti hämmennystä”. Jalovaraan mielestä Suomen johto vähättelee yliopistoväen osaamista.

- Pääministerin heitto saattoi olla ennalta harkitsematon, mutta kuvastaa valitettavan hyvin maan nykyisen hallituksen asennetta sivistykseen ja koulutukseen, Jalovaara kirjoittaa.

Oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan kysyy Twitterissä:

- Mitä maallemme on tapahtunut, kun tiedon pilkkaaminen on ihan pääministeritason viisautta?

- Tällä viisaudella Sipilän hallitus leikkaa eniten korkeakouluilta,tutkimuksesta ja varhaiskasvatuksesta, Niinistö jatkaa.

Jalovaara myös käy läpi blogikirjoituksessaan sitä, ”keitä nämä yleisen vitsin kohteena olevat dosentit” ovat.

- Dosentilla on professorin pätevyys ja osaaminen, mutta ei virkaa. Dosentuuria ei Suomen yliopistoissa saa helpolla. Dosentin arvon myöntäminen tapahtuu huolellinen prosessin jälkeen, jossa arvioidaan henkilön kyky itsenäiseen tieteelliseen tutkimustyöhön sekä opetustaito. Perinteisesti dosentiksi nimittämisen minimivaatimuksena on pidetty tieteellistä tuotantoa, joka vastaa laajuudeltaan ja laadultaan vähintään kahta väitöskirjaa, eli lähes kymmenen vuoden tieteellistä tutkimistyötä, Jalovaara kirjoittaa.

Hallituksen asennetta yliopistoihmisiin kritisoitiin voimakkaasti myös eilen eduskunnassa. SDP:n Jukka Gustafsson nosti uudelleen esiin valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) vähätteleviksi koetut lausunnot, joita myös Tieteentekijöiden liitto kertaa sivuillaan. Tieteentekijöiden liitto valitsee vuosittain tieteenteon esteen, ja tänä vuonna nimitys annettiin pääministeri Juha Sipilän hallituksen yliopistoja ja tutkimusta kurjistaville toimenpiteille.

- Lausahdukset ”On kolme syytä olla professori – kesä-, heinä- ja elokuu”, ”Mieluummin kuuntelen virkamiehiä kuin dosentteja”, ”Niukkuus lisää luovuutta” sekä opetusministerin [Sanni Grahn-Laasonen, kok.] patistuskirjeen sävy ovat osoituksia siitä, että tieteentekijöitä ja tutkittua tietoa ei arvosteta, liitto toteaa sivuillaan.

LUE MYÖS: Professorin ”kolme pointtia Alex Stubbista” leviää – ”En ymmärrä, miksi kukaan ajattelisi näin”

LUE MYÖS: Totaaliset haukut ministeri Grahn-Laasoselle: ”Hämmentävää, noloa, tietämätöntä”

Ville Niinistö sanoi eilen eduskunnassa, että koulutusleikkauksia vieläkin pahempi asia on se, miten hallitus yliopistoihmisiin suhtautuu.