Oppositiopuolueiden edustajat ovat tyrmistyneet pääministeri Juha Sipilän (kesk.) aikaisemmin sunnuntaina antamasta kommentista, jonka mukaan ”jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiin.”

Sipilän STT:lle antama lausunto oli vastaus kysymykseen ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanotoista.

–Tästä on keskusteltu jo touko-kesäkuun vaihteessa. Jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiinsä, Sipilä sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto pitää Sipilän toimintaa käsittämättömänä.

–Kun kyseessä on ulkoministeri, jonka kannanotot ovat toistuvasti Suomen kannan vastaisia, pääministeri ei voi kuitata asioita niin, että jokainen saa puhua omissa nimissään mitä vain, Aalto toteaa Twitterissä.

Vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö vaatii Soinin luottamuksen mittauttamista eduskunnassa.

–Mielestäni on perusteltua mittauttaa eduskunnassa se, nauttiiko ulkoministeri Soini todella eduskunnan enemmistön luottamusta naisten oikeuksia halveksuvalla politikoinnillaan abortin täyskiellon puolesta. Hallitus ei ole reagoinut mitenkään, vaikka toiminta rikkoo Suomen linjaa, hän tviittaa.

Niinistön mukaan välikysymystä ei kuitenkaan tarvita.

–Epäluottamusesitys voidaan yhdistää esillä olevaan ulkopoliittiseen asiaan. Tähän tulee varmasti sopivia tilaisuuksia istuntokauden alkaessa. Se olisi tapa pakottaa kokoomus ja keskusta kantamaan edes jotain vastuuta. Ja puuttumaan asiaan, hän sanoo.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi huomauttaa, että Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisen puolueen arvopohja oli kokoomukselle ja keskustalle ongelma, Soinin aborttikannat ei.

–Kokoomukselle ja keskustalle Halla-ahon perussuomalaisten arvopohja oli ongelma, mikä on ymmärrettävää. Ulkoministeri Soinin patavanhoillinen ja naisten itsemääräämisoikeutta rajaava arvopohja ei tunnu muodostavan ainakaan meidän pääministerille ongelmaa, hän ihmettelee.

RKP:n varapuheenjohtaja Anders Adlercreutz puolestaan vertaa tilannetta siihen, että yritysjohtaja ei jaa yrityksen arvoja.

–Jos yritysjohtaja ei jaa yrityksen arvoja vaan päinvastoin toistuvasti kyseenalaistaa niitä, hänellä ei ole tulevaisuutta yrityksessä. Vai mitä, yritysjohtaja Sipilä, hän kysyy Twitterissä.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari leimaa hallituksen naisvastaiseksi.

–Sipilän hallituksen ministerit saavat siis vapaasti käyttää asemaansa naisten oikeuksia vastaan. Sellaisen pienen asian kuin naisten oikeuksien ei haluta antaa horjuttaa Sipilän hallituksen miesministereiden hyvää yhteishenkeä. Näin toimii naisvastainen hallitus.

Oikeustieteen professori Pauli Rautiainen toteaa STT:n haastattelussa, että Soinin abortinvastainen kannanotto on vastoin Suomen ihmisoikeuspoliittista linjaa. Hän arvioi kuitenkin, ettei kannanotosta seuraa oikeudellisesti mitään, koska siinä ei ollut kyse päätöksenteosta tai muutoin ministerin oikeudelliseen vastuuseen liittyvästä.

Soini kehui perjantaina Argentiinan senaatin päätöstä torpata oikeus aborttiin pusuemojilla. Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen sanoi lauantaina, että ristiriita ulkoministerin puheiden ja Suomen ulkopoliittisen linjan välillä murentaa Suomen mainetta naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustavana maana.

Soini itse vastasi kohuun korostamalla, että Suomi on länsimainen demokratia, jossa sanan-, mielipiteen-, ja uskonnonvapaus koskee kaikkia.

Toukokuussa Soini joutui vastaavanlaisen kohun keskelle, kun hän virkamatkallaan Kanadassa osallistui virallisen ohjelman ulkopuolella abortinvastustajien kynttilämarssiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi toukokuisen kohun jälkeen Talouselämälle, että ”ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun”.

Lue lisää:

Simon Elo pääministerin Soini-kommentista: ”Tämä on nyt laki ja profeetat”

Näkökulma: Timo Soinista tuli rasite Suomelle

Hjallis Harkimo Soini-kohusta SS-blogissa: ”Väitän, että tyrmistyksessä on taustalla muutakin”

Varapuhemies: ”Saako ulkoministeri Soini kulkea puhumassa maailmalla mitä huvittaa?”

Timo Soini: ”Tarpeen tullen on uskallettava olla yhden miehen enemmistö”