Asuntoluotottaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ottaa osaa keskusteluun pitkäaikaistyöttömistä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kiistelevät siitä, onko pitkäaikaistyöttömyys kääntynyt laskuun vai ei.

Uusi Suomi kysyi ekonomisteilta heidän kantaansa asiaan.

– Kyllä: pitkäaikaistyöttömyys kääntynyt laskuun. Taso yhä hälyttävä, Brotherus vasta US:lle Twitterissä.

Brotherus myös huomauttaa itsekin jakaneensa eilen samanlaisen graafin (katso kuva jutun lopusta) kuin pääministeri tänään blogissaan. Siinä näkyy pitkäaikaistyöttömyyden laskusuunta loppuvuonna 2016.

Arhinmäki sanoi eilen eduskunnassa, että Sipilän väite ei pidä paikkaansa työ- ja elinkeinoministeriön lukujen valossa. Arhinmäki kuitenkin vertasi joulukuun lukuja edellisen vuoden joulukuuhun, kun taas Sipilä ja Brotherus vertaavat edellisiä kuukausia toisiinsa.

– Puheessani viittasin viimeisen puolen vuoden kehitykseen. Tuona aikana kausitasoitetut luvut osoittavat pitkäaikaistyöttömyyden kääntyneen pieneen laskuun, kirjoitti pääministeri Sipilä blogissaan tänään.

Yhtä mieltä sekä Arhinmäki, Sipilä että Brotherus ovat siitä, että vuoden 2016 lopussa oli 122 000 pitkäaikaistyötöntä. Kasvu tai lasku syntyykin siitä, mihin lukuun tuota lukua vertaa.

Lue myös kommentti: Nyt osui Sipilää arkaan paikkaan

Lue myös:

Juha Sipilä veti nyt kuvion esiin – ”Faktat kohdalleen”, vaati Arhinmäki

Arhinmäen ”soitto Valtiokonttoriin” pakotti Sipilän myöntämään koko totuuden velanotosta

Juha Sipilältä kova hehkutus: ”Käänne on nyt tapahtunut – luottamus Suomeen on palautunut”