Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs perkaa blogissaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilisen Malmi-lausunnon juurta jaksaen.

Sipilä sanoi eduskunnassa, että hallitus on valmis pelastamaan Malmin lentokentän. Kommentti on yllättänyt esimerkiksi hallituspuolue kokoomuksen ja ihmetyttänyt laajalti, sillä valtio irtautui asiasta jo vuosia sitten ja Helsinki päätti, että alueelle tulee asuntoja. Kivekäs kysyy blogissaan, mitä Sipilä oikeastaan tarkoitti.

Kivekäs toteaa, että Sipilä voisi olla valmis joko vaihtamaan Malmin toiseen maa-alaan, ostamaan Malmin tai ottamaan Malmin pakkokeinoin. Kivekkään mukaan mikään näistä ei näytä realistiselta vaihtoehdolta.

Kivekkään käsityksen mukaan Malmin kentän alueen ostaminen maksaisi 500–1000 miljoonaa euroa.

– Hallitus ei myöskään ole tarjoutunut ostamaan Malmin aluetta Helsingiltä. Jos olisi, kaupunginhallitukselle olisi kyllä kerrottu siitä. Vaikea uskoa myöskään, että valtion budjetista irtoaisi tähän miljardi, Kivekäs kirjoittaa.

Pakollakaan hallitus ei voi Malmin kenttää ottaa, sillä Sipilä itsekin totesi selvittäneensä oikeuskanslerilta, että Malmiin liittyvää sopimusta ei voi purkaa.

– Sipilä ei sanonut mitään konkreettista siitä, mitä hallitus oikeasti malmin suhteen tekisi, eikä hallitus ole myöskään mitään konkreettista tehnyt. Vaikuttaisikin siltä, että Sipilän halitus ei itse asiassa ole aikeissa tehdä mitään säilyttääkseen Malmin lentokentän. Jollei piakkoin tule jotain konkreettista ehdotusta, kyse lienee pelkästä vaalitempusta. En pidättäisi hengitystäni. Vaikutelmaa vaalitempusta korostaa se, kuinka Sipilä yrittää kaataa syytä sopimushaluttomuudesta Helsingin niskoille, vaikka hallitus itse ei ole tehnyt oikeastaan minkäänlaista aloitetta asiassa, Kivekäs toteaa.

Lue myös: ”Valehteliko Juha Sipilä?” – Pääministerin Malmi-lausunto kuohuttaa kokoomuksessa